Uuring: vabatahtlikke päästjaid ja abipolitseinikke motiveerib lähedaste kaitsmine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipolitseinik
Abipolitseinik Foto: Toomas Huik

Sisekaitseakadeemia magistritöö raames läbiviidud uuringust selgub, et vabatahtlike päästjate ja abipolitseinike motivatsiooniks on vajadus kaitsta oma kogukonda ja lähedasi ning hoida oma kogukonnas õnnetusi ära. Karjääritegemist vabatahtlikud aga tähtsaks ei pea.

Sisekaitseakadeemia magistri Dagmar Agu-Kruusmaa uuringust järeldub, et vabatahtlike päästjate ja abipolitseinike motivatsioon on tihedalt seotud oma kogukonna huvidega, eelkõige eesmärgiga muuta seda turvalisemaks. «Vabatahtlikud tegutsevad oma sisemistest ajenditest lähtuvalt ja välised mõjutajad neile olulise tähtsusega ei ole, näiteks karjääritegemine ei motiveeri neid olemaks vabatahtlik,» sõnas Agu-Kruusmaa.

Agu-Kruusmaa sõnul ei ajenda vabatahtlikke tegutsema ka isiklike probleemidega seonduvad motiivid nagu vajadus vähendada süütunnet või alternatiivi leidmine oma negatiivsetele tunnetele. «Motivatsiooni vähendab samuti rahulolematus juhtimisalaste küsimuste puhul riigi tasandil, eelkõige info liikumise, kaasarääkimise võimaluste ja tagasiside saamise osas,» nentis ta.

Üldiselt ollakse oma vabatahtliku tegevuse tunnustamise ja märkamisega rahul, seda eriti oma kogukonna ja organisatsiooni tasandil.

Selleks, et vabatahtlikke enam motiveerida siseturvalisusalastest tegevustest osa võtma, tõi Agu-Kruusmaa oma töös ettepanekuna välja laiendada vabatahtlike täidetavate ülesannete ringi. «See võimaldaks näiteks nendel vabatahtlikel, kelle füüsilised võimed või tervislik seisund kehtivatele nõuetele enam ei vasta, jätkata lihtsamate tegevustega vabatahtlikku tööd,» selgitas Agu-Kruusmaa. «Muuhulgas võiks sarnaselt vabatahtlikele päästjatele  kaaluda abipolitseinikele põhitöölt vaba aja andmise võimalust. See muudaks paindlikumaks ressursi kasutamise, näiteks tänavarahutustes või kriisiolukorras.»

Agu-Kruusmaa tõstis oma töös esile ka suurima erinevuse vabatahtlike päästjate ja abipolitseinike motivaatorite vahel. Nimelt ilmnes vahe väärtustes - vabatahtlikud päästjad on oma olemuselt rohkem ennastoherdava loomusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles