Laevakaitsjate saatus võib selguda järgmisel nädalal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad Indias Chennai vangla juures.
Eestlastest laevakaitsjad Indias Chennai vangla juures. Foto: Tairo Lutter

Ehkki välisministeerium ei tihka veel välja öelda, millal täpselt kohtunik Indias kinnipeetud laevakaitsjate osas otsuse teeb, peaks Postimehe andmetel järgmisel nädalal selguma, kas laevakaitsjate vastu esitatud süüdistustest loobutakse.

Postimehele teadaolevalt lubas kohtunik otsuse teha viie kuni kümne tööpäeva jooksul. Arvestades seda, et sel nädalal viibib ta eemal, peaks laevakaitsjate saatus kõigi eelduste kohaselt selguma järgmisel nädalal. Välisministeeriumi pressiosakonna spetsialist Helena Nõmmik seda ei kinnitanud, vaid ütles, et täna pole otsuse teatavakstegemise kindlat kuupäeva teada.

«Lauri ütles hiljaaegu, et ta ei jaksa enam. Mina sõimasin, jaksad küll. Aga mina ka varsti enam ei jaksa,» rääkis Postimehele ühe laevakaitsja, Lauri Aderi ema Maret Veikat.

22. aprillil arutas Tamil Nadu ülemkohus Madurais laevakaitsjate vastu esitatud süüdistustest loobumist. Mingit otsust ei tehtud ning arutelu pidi jätkuma juuni alguses, kuid kuna riiklik süüdistaja ei  ilmunud kahel korral kohtuistungile kohale, lükati see edasi.

Kauaoodatud istung leidis viimaks aset 24. juunil. «Jaanipäeva istung toimus vaatamata riikliku süüdistaja mitteilmumisele. Viimast asendas peaprokuröri abi. Kohus kuulas ära mõlemad pooled ja kaalub argumente,» rääkis laevakaitsja Lauri Ader toona Postimehele. Ta lisas, et kogu info selle kohta pärineb lähedastelt, kes on selle omakorda saanud piraadiküttide tööandjalt AdvanFordi esindajalt.

Ehkki laevakaitsja ema ei julge ennustada, mis järgmisel nädalal sündida võib, eeldab ta, et kohtunik vabastab kõik laevakaitsjad süüdistutest. «See oleks loogiline otsus kautsjoni vastu vabastamise järjena. Aga sellist lootust olen mina ja mu briti sõbrad kuude kaupa Indias vabaduse võetud meestele ette söötnud,» rääkis ta.

«Lauri ütles, et kui koju tuleb, toob sooja kaasa. Siit, vaadake ilmaennustust- poisid saavad koju kui suvesoojus Eestit üllatab,» ei teinud Maret Veikat saladust, et loodab, et nii tema poeg kui ka teised laevakaitsjad süüdistustest vabanevad.

Möödunud kuu alguses teatas laevakaitsjate tööandjate AdvanFort, et enam kui seitse kuud tagasi Indias vahistatud,  ent aprilli alguses vanglast päsäenud Eesti laevakaitsjaid ähvardab taas vangla, sest kindlustusfirmad keelduvad väljamakseid tegemast. Nimelt väitis laevakaitsjate tööandja, et ligi aasta tagasi sõlmitud kindlustuspoliisid firmadega Aon, Lodestar ja Travelers peaksid katma reisimise, haiguse ja õnnetustega seotud kulutused. AdvanForti sõnul võivad aga laevakaitsjad vanglasse tagasi sattuda, kui neile ei suudeta pakkuda peavarju, toitu ja arstiabi.

Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 laevakaitsjat, sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget, nende hulgas 14 eestlast. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles