Aftenposten: 1950ndate UFOd osutusid CIA luurelennukiteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kohal 1950ndatel lennanud tundmatuid objekte peeti UFOdeks.
Norra kohal 1950ndatel lennanud tundmatuid objekte peeti UFOdeks. Foto: SCANPIX

Norras pakkusid 1950ndatel palju kõneainet pilootide nähtud salapärased ja ülikiiresti lennanud objektid, CIA värske ülestunnistuse tõttu on müsteerium nüüd lahenenud.

Tollal nägid vilkuvaid lendavaid objekte ka maapinnal viibinud  inimesed. Arvatavad UFOd lendasid tunnistajate kinnitusel hämmastavalt kõrgel, vahendas Norra ajaleht Aftenposten.

Ameerika Ühendriikide luure keskagentuur (CIA) säutsus üleeile Twitteris, et tegemist oli nende Lockheed U-2 luurelennukitega.   

Ühendriigid vaikisid U-2 lennud maha, kuna need olid osa külma sõja aegsest luureprogrammist. CIA kasutas neid Nõukogude Liidu, Ida-Euroopa, Lähis-Ida ja Kuuba kohal aastatel 1954-1974.

Kõnealused lennukid lendasid umbes 18 300 meetri kõrgusel ehk siis oluliselt kõrgemal, kui ükski teine 1950ndate lennuk. Enamik reisilennukeid lendas tollal 3000-6100 meetri kõrgusel, pommituslennukid B-47 ja B-57 lendasid aga 12 100 meetri kõrgusel, vahendas Taani portaal ekstrabladet.dk.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles