Pamplonas algasid härjajooksupidustused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hispaania põhjaosas Pamplonas algas eile üheksa päeva kestev traditsiooniline San Fermíni festival, mille kõrghetkeks on härjajooksud.

Täna toimus esimene, kaks minutit ja 25 sekundit kestnud härjajooks, mille tagajärjel viidi haiglasse neli inimest. Jooksud toimuvad Pamplona vanalinna kitsaid munakivitänavaid läbival 848-meetrisel rajal. Kokku toimub kaheksa jooksu, mis kõik lõpevad Pamplona võitlusareenil, kus loomad corrida käigus tapetakse.

Eelmise aasta pidustuste ajal vajas haiglaravi poolsada inimest, neist õnnetuimalt austraallanna, kes sai härjalt puksida. Viimane surmajuhtum leidis aset viie aasta eest, kui härja sarved läbistasid 27-aastase hispaanlase kaela, südame ja kopsud. 1911. aastast saadik on hukkunud viisteist inimest.

Sellegipoolest meelitab festival, mille tegi kuulsaks Ernest Hemingway 1926. aasta raamat «Ja päike tõuseb» igal aastal 300 000 elanikuga Pamplonasse sadu tuhandeid inimesi ning üritust kannab otse üle ka Hispaania televisioon.

Vältimaks võimalikke surmajuhtumeid, on kohalikud võimud selleks aastaks kehtestanud kindlad reeglid, mille rikkujaid võib oodata kuni 60 000-eurone trahv. Näiteks on keelatud härjajooksul osaleda alkoholijoobes, kanda kaamerat või joosta sandaalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles