Erinevused meeste ja naiste palkades pärinevad 2007. aasta uuringust

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni andmed 30-protsendilisest palgalõhest meeste ja naiste vahel pärinevad 2007. aasta uuringust. Järgmine uurimistöö algab sel aastal.


Euroopa Komisjoni määruse järgi tuleb liikmesriikidel töötasu uuring korraldada nelja-aastase intervalliga. Viimati toimus euroliidus uuring 2006. aasta kohta  ning nüüd on see taas kavas 2010. aasta kohta. «Aruannete esitamise tähtaeg on 1. märts 2011 ning selleks kuupäevaks peavad ettevõtted-asutused statistikaametile andmed esitama,» selgitas ameti teabe ja levi talituse juht Aira Veelmaa.

Meeste ja naiste töötasu kohta saadakse andmeid uuringuga «Töötasu (mees- ja naistöötajate tunnitasud)».

Infot kogutakse statistilise aruandega «Töötasu struktuur» majanduslikult aktiivsetelt, ettevõtetelt, asutustelt ja organisatsioonidelt. Vähem kui 150 töötajaga organisatsioonidelt kogutakse andmeid valikuliselt. Valikusse sattunud üksustelt kogutakse andmeid kõigi nende töötajate kohta.

«150 ja enama töötajaga ettevõtteid, asutusi ja organisatsioone uuritakse kõikselt, kuid nemad ei esita andmeid mitte kõigi, vaid ainult juhendis määratud reeglite järgi valitud töötajate kohta,» rääkis Veelmaa. Kokku saadakse andmed umbes 130 000 töötaja kohta 8000 üksuselt.

Aruandega «Töötasu struktuur» küsitakse valimisse sattunud ettevõttelt/asutuselt töötaja kohta järgmisi andmeid: sugu; vanus; ametiala; haridustase; tööstaaž; täis- või osaline tööaeg; lepingu liik; tööajanorm nädalas; töötatud tunnid; ületunnid; põhi- ja lisapuhkusepäevad; mittetöötatud päevad keskmise palga säilitamisega; tööaja eest arvestatud töötasu; lisatasu ületundide eest; lisatasu õhtuse töö, öötöö ja puhkepäevadel töötamise eest; põhi- ja lisapuhkusetasu; keskmise palga alusel arvestatud tasu mittetöötatud päevade eest. «Seega on võimalik uuringu tulemuste põhjal saada infot  töötaja töötasu kohta nii soo, vanuse, ametiala lõikes,» täpsustas Veelmaa.

Euroopa Komisjoni andmed, kus meeste ja naiste palgalõhe Eestis oli 2006. aasta uuringu andmetel 29,8 protsenti ja 2007. aasta uuringu andmetel 30,9 protsenti, jätavad arvestusest riikidevahelise võrreldavuse saavutamiseks välja näiteks põllumajandussektori ja avaliku halduse, samuti jäävad arvestusest välja alla 10 töötajaga ettevõtted, asutused ja organisatsioonid.

Sellest aastast hakkab uuring «Töötasu» ka Eestis toimuma nelja-aastase intervalliga, nagu nõuab euroliidu määrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles