NATO tahab Ukrainas toimuva tõttu kaitsevõimekust tõsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO kavandab oma vägede reageerimisvõime tõstmist seoses Venemaa agressiooniga Ukrainas, teatas täna alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Peasekretär kinnitas, et NATO vaatab oma valmisoleku tegevusplaani üle septembris Walesis toimuval tippkohtumisel ja prognoosis, et Euroopa riigid asuvad pärast külma sõda vähendatud kaitsekulutusi taas suurendama, edastas uudisteagentuur AFP.

«Ilmselgelt osutas Vene agressioon Ukraina vastu tugeva kollektiivkaitse vajadusele,» ütles Rasmussen Washingtonis. Venemaa agressioon Ukraina vastu paneb rõhu tugevale kollektiivkaitsele ja NATO uurib Rasmusseni kinnitusel põhjalikult, kuidas rakendada liikmesriikide jõude kaitseks ning heidutuseks, millist vägede kombinatsiooni me vajame ning kuhu nad peaks paigutama.

NATO juhi väitel aitaks järgmisel tippkohtumisel esitatav kava parandada alliansi vägede valmisolekut reageerida ka konfliktidele Lähis-Idas ning Põhja-Aafrikas. Kava uuriks, millised on soodsaimad kohad varustuse paigutamiseks, tegeleks luureinfo vahetamise ja varajase hoiatuse süsteemi arendamisega ning tugevdaks NATO kiireageerimisüksuste ja erivägede võimekust.

Rasmusseni kinnitusel arendatakse välja ka uut õppuste graafikut, mis on kohandatud muutunud julgeolekukeskkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles