Riigikohus jättis ministri eksnõuniku süüdimõistmise jõusse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Oppar.
Alar Oppar. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikohus jättis jõusse põllumajandusministri eksnõuniku Alar Oppari süüdimõistmise pistisevõtmises ning samaks talle määratud tingimisi vanglakaristuse.

Riigikohus ei rahuldanud Oppari (39) kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve ja pistise andmises süüdi mõistetud ettevõtja Thorben Gronkjaer Nielseni (50) kaitsja vandeadvokaat Jaak Siimu kassatsioonkaebusi, kirjutab ERR Uudised.

Mullu detsembris tühistas Tallinna ringkonnakohus Harju maakohtu otsuse meeste õigeksmõistmises ning karistas Opparit tingimisi kuue kuu pikkuse ja Nielsenit tingimisi kolme kuu pikkuse vangistusega ning ühtlasi määras ringkonnakohus Opparile ja Nielsenile kolmeaastase katseaja ning mõistis neilt välja teise astme kuriteo eest sundraha 480 eurot.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi sai kunagise põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi nõunik Oppar OÜ FjordFresh Holding juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja muud soodustust selle eest, et ta mõjutas põllumajandusministeeriumi langetama taanlase firmale soodsaid otsuseid ning samuti oli Opparil Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu liikmena pädevus osaleda sihtasutuse tegevuse kavandamisel, tegevuskava kinnitamisel, sealhulgas tagatiste abikava kinnitamisel, rahastamistaotluste läbivaatamisel ja rahuldamisel ning tegutses seal Nielseni huvides.

Süüdistuse kohaselt sai Oppar oma teenete eest vastutasuks Nielsenilt intressivaba laenu 400 000 krooni ehk 25 564 eurot, 531 000 krooni ehk 33 937 eurot nõustamisteenuste ettemaksuna ning töökoha ja osaluse ettevõttes FjordFresh Holding.

Seoses riigikohtu süüdimõistva otsusega võib alates 2006. aastast Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvat Opperit erakonna põhikirja alusel ähvardada IRLi ridadest väljaarvamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles