Ukraina nõuab Venemaalt tagasi separatistide käest Voroneži vanglasse jõudnud pilooti

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko.
Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko. Foto: Kuvatõmmis videost

Ukraina peaprokuratuur teatas täna, et nad ei tea tegelikult, kuidas Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko tegelikult Venemaale vangi jõudis, ent nad teevad kõik naise päästmiseks.

Savtšenko võttis juuni keskel kinni Donbassi venemeelne omakaitse, ent nüüdseks on ta Interfaxi andmetel juba Voroneži vanglas. Kuidas ta Ukrainast Venemaale jõudis, pole Jarema teatel Ukraina võimudele teada. Venemaa juhtumit esialgu ei kommenteerinud.

Ajal, mil 31-aastane Savtšenko separatistide poolt kinni võeti, abistas ta Luhanskis kohalikku vabatahtlikest koosnevat üksust. Juuni lõpus teatasid separatistid, et tahavad naist vahetada endi Ukraina sõjaväe käes vangis olevate kaasvõitlejate vastu.

Eile teatas telekanal 1+1, et Savtšenko on Voronežis vangis ja teda ootab peagi kohus – süüdistuse kohaselt seostatakse teda Vene ajakirjanike hukkumisega Ukrainas. Savtšenko kaitsja teatel on naise tervis hea ja teda hoitakse rahuldavates tingimustes.

Ukraina välisministeerium avaldas täna tugevat protesti piloodi Ukraina territooriumilt Venemaale viimise ja vangistamise vastu ning ärgitas Moskvat teda vabastama. Kiiev rõhutas, et selline käitumine ei jää vastuseta ei Ukraina ega rahvusvahelise kogukonna poolt. Samuti nõudis ministeerium Venemaalt infot, kuidas naine Venemaale jõudis.

31-aastane Savtšenko on lõpetanud Harkivis kõrgema sõjakooli ja ametilt kopteri kaaspiloot, Ukraina rahuvalvekontingendi koosseisus teenis ta ka Iraagis.

Videokeskkonda Youtube üles riputatud videos viibib naine veel separatistide vangina Ukrainas ja temalt uuritakse Ukraina sõjaväe tegevuse kohta. Naine ei jaga separatistidele infot ja kinnitab, et ta tuli kaitsma oma maad.

Naise rahulikku käitumist tõlgendasid Vene meedia propagandameelsemad kanalid kui märki sellest, et tegemist on külmaverelise tapjaga. NTV rääkis temast esialgu ka kui snaiprist, mitte piloodist.

2012. aastal osales naine dokumentaalfilmis, kus räägib, et sõjaväe piloot olemine on tema jaoks unistuste amet - lennata on ta soovinud kogu elu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles