Rahvusarhiiv võtab hoiule taasiseseisvunud Eesti riigitegelaste arhiivid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahvusarhiiv tegi taasiseseisvunud Eesti presidentidele, riigikogu esimeestele ja peaministritele ettepaneku anda tulevikus oma isikuarhiivid üle rahvusarhiivile.

Rahvusarhiivi teatel saatis riigiarhivaar Priit Pirsko Eesti 15 endisele ja praegusele riigitegelasele või nende järeltuljatele kirja, kus palus neil kaaluda oma isikuarhiivi üleandmist. Ta märkis, et nende tegevuse jäädvustamine ja isikuarhiivide säilitamine on Eesti ajaloo seisukohalt väga oluline.

Seni on rahvusarhiivi ettepanekule positiivselt reageerinud endised peaministrid Siim Kallas ja Andres Tarand ning riigikogu kunagine esimees Toomas Varek. Kallase sõnul on isikuarhiivid hindamatud, isegi kui seal ei tundu praegu midagi olulist olevat. «Olen valmis oma arhiivi rahvusarhiivile üle andma, see säilib nii kindlasti paremini ja on juurdepääsetav inimestele, kes huvi tunnevad,» märkis ta.

Juba praegu on rahvusarhiivi kogudes hoiul paljude Eesti ühiskonnas olulist rolli mänginud ja kesksete otsustusprotsesside juures olnud inimeste nagu Konstantin Pätsi, Jaan Tõnissoni, Ants Piibu ja Friedrich Karl Akeli ning paguluses tegutsenud diplomaatide ja poliitikute, näiteks Ernst Jaaksoni ja Aleksander Warma isikuarhiivid.

Rahvusarhiiv kogub ja säilitab Eesti ajalugu, kultuuri, riiklust ja ühiskondlikke olusid kajastavaid dokumente. Umbes 80 riiulikilomeetril on hoiul kokku ligi üheksa miljonit säilikut aastatest 1240–2013. Sellele lisandub 9,5 miljonit meetrit filmisalvestusi, samuti hulk fotosid ja helisalvestisi. Rahvusarhiivi kogudele on loodud elektrooniline juurdepääs veebipõhises infosüsteemis ning üle 12 miljoni kujutise on vabalt kasutatavad virtuaalses uurimissaalis VAU.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles