Türgi mõistis hukka krimmitatarlaste liidrite tagakiusamise

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste pagendatud liidrid Refat Tšubarov (vasakul) ja Mustafa Džemilev.
Krimmitatarlaste pagendatud liidrid Refat Tšubarov (vasakul) ja Mustafa Džemilev. Foto: SCANPIX

Türgi mõistis hukka krimmitatarlaste Rahvusassamblee juhile Refat Tšubarovile kehtestatud viieaastase poolsaarele sisenemise keelu.  

«Viieaastasel sisenemiskeelul ei ole mingit seaduslikku alust. See on Euroopa inimõiguste konventsiooni avalik rikkumine,» seisis Türgi päevalehe Hürriyet andmetel Türgi välisministeeriumi kodulehel avaldatud pöördumises.

Ministeerium lisas ka, et keeld näitab sügavat sallimatust krimmitatarlaste rahvuslike püüdluste vastu – nad on 13. sajandi mongolite vallutustest saadik Krimmi põlisrahvas.
 

Türgi välisministri Ahmet Davutoglu teatel kohtusid Tšubarov ja assamblee eelmine esimees Mustafa Džemilev esmaspäeval ning arutasid suletud uste taga viimaseid arenguid.

Moscow Timesi teatel kehtestas annekteeritud Krimmi venemeelne valitsus Tšubarovile keelu laupäeval, väites, et mees ilmutab oma sõnavõttudes märke ohtlikust ekstremismist. Tšubarov ise kohtus viibis kehtestamise ajal Ukraina mandriosas, kus ta kohtus Džemileviga, kellele kehtestati samasugune keeld juba mai alguses. Ka Džemilevile määrati keeld ajal, mil ta külastas Ukraina mandriosa.

Krimmi ligi 300 000 inimesest koosnev tatarlaste kogukond boikoteeris Krimmi niinimetatud referendumit ning ei poolda poolsaare venemeelseid võime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles