Saksamaa kahtlustab sõjaväeohvitseri luuretegevuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa spiooniskandaal laienes veelgi, kui võimud otsisid täna läbi väidetavalt USA luure heaks töötanud sõjaväeohvitseri kodu ja töökoha.

«Kedagi pole vahistatud,» kinnitas prokuratuur, lisades, et läbiotsimised viidi läbi Berliinis seoses kahtlustusega luuretegevuses. Saksa päevalehe Die Welt andmetel on kahtlusaluseks Saksa sõjaväeohvitser.

Möödunud kolmapäeval võeti vahi alla Saksa välisluureteenistuse (BND) 31-aastane kaastöötaja, kes kohaliku meedia andmeil oli edastanud raha eest andmeid parlamendikomisjoni kohta, mis uurib välisriikide luureteenistuste tegevust Saksamaal.

Saksa tabloid Bild kirjutas julgeolekuallikate informatsioonile tuginedes, et kahtlustatav andis Ühendriikide Luure Keskagentuurile (CIA) salajasi dokumente üle veel 1. juulil. Nädalalehe Bild am Sonntag andmeil on kahtlusalune võtnud omaks 200 dokumendi ameeriklastele üleandmise.

Väidetavalt jõudsid Saksa võimud nuhile jälile, kui kahtlustatav saatis mai lõpus Vene konsulaadile e-kirja ettepanekuga pakkuda informatsiooni. Kirjale olid manusena lisatud dokumendid. BND sai mehe kätte võltsi Vene e-posti aadressi kasutades. Siis selguski, et nad tabasid isiku, kel on koduarvutis spetsiaalne rakendus CIAga suhtlemiseks. Tegemist polnud siiski Saksa välisluure agendiga, vaid andmeanalüütikuga.

Süddeutsche Zeitungi teatel pole kaks juhtumit aga omavahel otseselt seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles