Hiina president: konflikt USAga oleks katastroof

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry (vasakul) ja Xi Jinping.
John Kerry (vasakul) ja Xi Jinping. Foto: SCANPIX

Hiina ja USA vastasseis tähendaks katastroofi mõlemale riigile ja kogu maailmale, ütles Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping täna.

«Hiina-USA vastasseis tähendaks mõlema riigi ja kogu maailma jaoks kindlasti katastroofi,» hoiatas Xi Pekingis toimunud iga-aastasel USA-Hiina kohtumisel. «Me peaksime teineteist vastastikku austama ja kohtema võrdselt, austama teise suveräänsust ja territoriaalsest terviklikkust ning respekteerima teineteise valikuid arenguteel.»

Xi sõnul on USA ja Hiina rohkem kui kunagi varem omavahel seotud ning koostöö on kasulik mõlemale poolele. Hiina liider lisas, et riigid ei tohi lubada eksimust fundamentaalse tähtsusega küsimustes.

USA delegatsiooni kohtumisel juhtiv välisminister John Kerry kinnitas, et Ühendriigid ei püüa Hiinat ohjeldada ning Peking ei peaks USA kriitikas nägema kõikehõlmavat strateegiat. «Meie tulevikud on lahutamatult seotud,» lisas Kerry, kelle sõnul on kaks riiki teineteise edust paljuski sõltuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles