Lucas: julgeolekukriis Balti riikides on suurim NATO-t ähvardav oht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

Julgeolekukriis Balti riikides on suurim oht NATO-le ning seetõttu peab allianss Venemaa heidutamiseks suurendama oma kohalolekut Balti piirkonnas, ütles briti ajakirjanik Edward Lucas USA senati välisasjade komitee ees esinedes.

Briti ajakirja Economist toimetaja ning mitme Venemaa poliitolukorda puudutava raamatu autori sõnul on Leedu, Läti ja Eesti eesliiniriigid.

«Julgeolek, mida me oleme iseenesestmõistetavaks pidanud alates külma sõja lõpust, sõltub nende saatusest,» ütles Lucas.

Tema sõnul on Venemaa eesmärgiks Euroopa julgeolekukorra lõhkumine ja NATO lõhestamine. Moskva kasutab oma mõjuvõimu kasvatamiseks ära energiasektorit, raha, propagandat ja on valmis jõuga ähvardama ja seda ka kasutama.

«Julgeolekukriis Balti piirkonnas on suurim Atlandi liitu ähvardav oht. Venemaa hoolimatu käitumine võib seada meid silmitsi täiemahulise sõjalise vastasseisuga (sealhulgas ka võimaliku tuumarelvade kasutamisega) või sundida meid alistuma, mis tähendaks meie fundamentaalsete julgeolekulepete kokkuvarisemist,» ütles Lucas.

Ajakirjaniku arvates peavad ameeriklased ning teised NATO liitlased suurendama oma kohalolekut Balti riikides nii merel, õhus kui maal, rajama Poolasse suure NATO sõjaväebaasi, kaasama alliansi tegevusse Rootsi ja Soome, laiendama Vene valitsusametnikele suunatud sanktsioonide ringi, võitlema Vene rahapesu vastu ning propageerima senisest enam USA gaasi eksporti.

Samuti peab Lucase sõnul Euroopa Liit võitlema Vene Gazpromi omavolilise käitumise vastu gaasiturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles