Grybauskaitė hoiatas kasvava Vene šovinismi eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Kasvav Vene šovinism paneb muretsema, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė kolmapäeval.

«Suur Vene šovinism, mis on praegu Venemaal tõusuteel, sõltub suuresti eliidist, kes püüab seda elustada. See on väga ohtlik. Ma pole kindel, et see saab viie aasta jooksul läbi, kuna see on väga spetsiifiline president [Vladimir] Putinile,» ütles Grybauskaitė Ameerika Häälele antud intervjuus.

Presidendi sõnul märgib Venemaa sekkumine Ukraina küsimustesse sel aastal ohtlikku pööret Moskva suhetes oma naabritega.

«See on väga häiriv ning tundub, et see pole veel lõppenud,» ütles ta.

Grybauskaitė sõnul ei ole tal vähimatki kahtlust, et Venemaa varustab Ida-Ukraina venemeelseid separatiste relvastusega.

Samuti kritiseeris Grybauskaitė Moskva õigustusi väidetavast vajadusest kaitsta välismaal elavaid venelasi.

«Me oleme näinud, et meetodeid, mida kasutati eelmise sajandi 30-ndatel aastatel, on uuesti hakatud kasutama praegu, 21. sajandil,» sõnas Leedu riigipea.

Grybauskaitė rõhutas ka vajadust vähendada Leedu sõltumist Vene gaasist, kutsudes Washingtoni kiitma heaks gaasieksporti USAst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles