Iraak: mässuliste käsutuses on tuumamaterjali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi armeega on mässulistega võitlemiseks liitunud palju vabatahtlikke.
Iraagi armeega on mässulistega võitlemiseks liitunud palju vabatahtlikke. Foto: SCANPIX

Iraak hoiatas ÜRO-d, et sunni mässuliste käsutuses on Mosuli ülikooli teadusuuringutes kasutatud tuumamaterjali ja palus abi, et hoida ära selle kasutamine terrorismiaktides.

«Terroristlikud rühmitused on enda kontrolli alla saanud valitsuse kontrolli all olnud tuumamaterjali,» kirjutas ÜRO-le saadik Mohamed Ali Alhkaim. «Need tuumamaterjalid võimaldavad vaatamata mainitud piiratud kogusele terrorirühmitustel vajalike teadmiste olemasolul kasutada neid kas eraldi või koos teiste materjalidega terroriaktides,» lisas ta.

Uudisteagentuur Reuters teatas, et nägi kirja, kus ÜRO saadik Iraagis rääkis ligi 40 kilogrammi uraaniühendite mässuliste kätte langemisest. Kirjas paluti rahvusvahelist abi, et hoida ära selle kasutamine terroriaktides Iraagis või välismaal.

USA allikate teatel ei ole varastatud uraan ilmselt aga rikastatud, mistõttu see endast praegu reaalset ohtu ilmselt ei, sest mässulistel oleks sellest väga raske relvi teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles