AFP: Donetski lähistele koguneb massiliselt Ukraina soomukeid ja tanke

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväe soomukid Metallisti külas (Luganski oblast).
Ukraina sõjaväe soomukid Metallisti külas (Luganski oblast). Foto: SCANPIX

Ukraina väed on kogunud Donetskist umbes 20 kilomeetri kaugusele hulgaliselt tanke ja soomukeid, teatas täna uudisteagentuuri AFP kohapeal viibiv ajakirjanik.

Masinate viirg on poolteist kilomeetrit lai ja saabus eile mingisugust vastupanu kohtamata, kinnitasid Ukraina sõdurid.

Tegemist on osaga operatsioonist, mille eesmärk on piirata sisse venemeelsete separatistide kontrolli all olevad linnad Donetsk ja Lugansk.

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu esimees Andrei Parubi kinnitas sel nädalal, et operatsioon keskendub nüüd Donetskile ja Luganskile. «Slovjanski kogemus näitas meile, et lõika ära varustustee ja nad põgenevad,» kommenteeris Parubi Kyiev Postile.

Parubi sõnul püüavad separatistid oma positsioone kindlustada, sest kardavad, et suuremates linnades saavad lahingud olema senistest raskemad.

Petro Porošenko Slovjanskis.
Petro Porošenko Slovjanskis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko kinnitas teisipäeval Slovjanskit külastades, et Donetskis tänavalahinguid ei tule. Varem lubas ta ka juba, et Donetskit pommitama ei hakata. Terrorismivastase operatsiooni pressiesindaja Vladislav Seleznev rääkis Kyiv Postile, et sõjaväel on kavas pommitada ainult mässuliste baase.

Ehkki Ukraina terroritõrjeoperatsiooni on viimasel ajal saatnud edu, ei tähenda see ilmselt siiski, et Venemaa loobuks Ukraina destabiliseerimisest. «Vene Föderatsiooni poolt näeme me jätkuvaid katseid saata siia võitlejaid,» rääkis Parubi. Ühel juhul avastas armee tema sõnul isegi vene poole katse ehitada üle Siverski Donetsi jõe pontoonsilda varustuse transpordiks, sest piirkonna maastik on muidu selleks liiga soine.

Ukraina väed on üritanud piiri täielikult sulgeda, ent Luganski oblasti põhjaosas on endiselt üks piiripunkt veel täielikult separatistide kontrolli all. Ukraina väed on aga lõunast lähenedes loonud selle ümber puhvertsooni.

Ukraina sõjavägi jagas Slovjanski elanikele ligi 100 tonni humanitaarabi ja ärgitas neid kodudesse naasma.

Parubi kinnitab, et on lootusrikas – piir ei ole veel käes, ent Slovjanski tagasi võtmine 5. juulil tõstis oluliselt Ukraina vägede moraali. «Psühholoogiline pöördepunkt oli juba ära – see oli siis, kui me nad Slovjanskist välja lõime,» sõnas ta.

Ukraina sõjaväe teatel on viimase 24 tunni jooksul lahingutes surma saanud kolm ja vigastada 27 sõjaväelast. Kokku on terroritõrjeoperatsioonis hukkunud üle 200 Ukraina sõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles