Kohus laseb riigi õigusabi andval advokaadil sõidukulud oma taskust maksta

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Advokatuur on nördinud Tallinna ringkonnakohtu hiljutise otsuse peale, mille järgi tuleb riigi õigusabi raames Rakverest Tallinna ja tagasi sõitnud advokaadil oma kulud osaliselt ise kanda.


Tüliõunaks on aasta algusest kehtima hakanud süsteem, mille järgi võivad advokaadid riigi õigusabi osutada mistahes piirkondades. Paljud advokaadid registreerisid ennast mitmesse piirkonda ning nüüd sõidavad riigi õigusabi osutavad advokaadid erinevatesse piirkondadesse ja saavad selle eest raha.

Tallinna ringkonnakohus tühistas juuni lõpus osaliselt Harju maakohtu varasema otsuse, millega määrati Rakvere advokaadile Anti Aasmaale ühe Tallinnas peetud kohtuasja kaitsjatasuks 3 618 krooni ning otsustas, et Aasmaal tuleb endal kanda 2 328 krooni.

Vastavalt advokatuuriseadusele määrab riigi õigusabi osutaja igas riigi õigusabiga asjas advokatuuri juhatus või juhatuse määratud isik.

Kohtualusel ei olnud valikut

Kohus leidis, et kohtuasjas kahtlustataval puudus võimalus kaasa rääkida otsuse üle, et talle määrati kaitsja mitte Tallinna, vaid hoopis Rakvere advokaadibüroost. Seega on põhjendamatu nõuda temalt õigusabi osutamisega seotud sõidu- ja sõiduaja kulusid.

Ringkonnakohus leidis lisaks, et kuna ilmselgelt oleks advokatuur leidnud süüdistatavale advokaadi paljude Tallinnas töötavate advokaatide seast, siis oleks põhjendamatu nõuda sõidukulude kompenseerimist riigilt.

Kohus otsustas, et tasu õigusabi osutamise kohta jõudmiseks kulutatud aja eest ja sõidukulu, kokku koos käibemaksuga 2 328 krooni, tuleb jätta kaitsja enda kanda.

Advokatuur pole sellise otsusega rahul ning saatis justiitsministeeriumile märgukirja, milles rõhutab, et kui ühe piirkonna taotlused suunatakse vaid sama piirkonna kaitsjatele, ei vastaks see kaitseõiguse tagamise põhimõtetele ning ei taga kahtlustatava või süüdistatava õiguseid kõige paremal viisil.

«Tekiks oht, et riigi õigusabi osutamise kvaliteet langeb, sest väiksema piirkonna advokaadid tegutsevad kõigis valdkondades korraga, mitte ei spetsialiseeru ühele õigusharule.»

Riigi õigusabi tasude ja kulu korra järgi makstakse tasu riigi õigusabi osutamise kohta jõudmiseks kulutatud aja eest, kui see asub advokaadibüroost vähemalt 40 kilomeetri kaugusel ja advokaat esitab põhjendatud taotluse. Lisaks ajale on õigus ka sõidukulude hüvitamisele.

Lisaks riivaks advokatuuri meelest riigi õigusabi suunamine konkreetse piirkonna advokaatidele ka ettevõtlusvabadust.

Justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika asekantsler Marko Aavik märkis, et ministeerium on märgukirja kätte saanud ja võtab selle teadmiseks. «Kommenteerimata konkreetset kohtuasja oleme seisukohal, et advokatuuri märgukirjas toodud seisukohad advokaatide määramise küsimuses on üldjoontes õiged,» ütles Aavik.

Ministeerium: nii paraneb õigusabi kvaliteet

Alates käesoleva aasta algusest on riigi õigusabi osutavate advokaatide määramine Aaviku kinnitusel õigusabi parema kvaliteedi tagamiseks antud kohtutelt, prokuratuurilt ja uurimisasutustelt üle advokatuuri ainupädevusse.

«Justiitsministeerium ei pea kehtiva seadusega kooskõlas olevaks olukorda, kui kohus hakkab advokaatide määramisse sekkuma seeläbi, et otsustab jätta advokatuuri poolt määratud advokaadile tekkinud põhjendatud sõidukulud hüvitamata,» sõnas Aavik.

Ta lisas, et kui kohus leiab, et advokaadi sõidukulusid ei ole konkreetses asjas õiglane välja mõista menetlusosaliselt, siis see on advokaadile sõidukulude hüvitamise küsimusest täiesti eraldiseisev küsimus ning seda on kohus pädev kaaluma ja otsustama sõltumata sellest, kas advokaadile sõidukulud hüvitatakse või mitte.

Advokaat Anti Aasmaa sõnas, et printsiibis ta juristina toetab ringkonnakohtu seisukohta ja leiab, et on ebamõistlik, kui ühe maakonna advokaadid võidakse ilma vältimatu vajaduseta suunata riigi õigusabi infosüsteemi kaudu tööle teise piirkonda. «Samas on see riigi õigusabi osutavatel advokaatidel paratamatus käia tööl ka teistes maakondades, kuna büroo asukohas on ennast tööle registreerinud hulgaliselt teiste maakondade advokaate,» ütles ta.

Aasmaa tõi näiteks, et poole aasta jooksul on esinenud hulgaliselt juhtumeid, kus Rakvere advokaat hakkab hommikul sõitma näiteks Paidesse või Tallinna istungile ja sama teekonna võtab samal ajal vastupidises suunas ette ka teise maakonna advokaat. «Samas on tegu Eesti Advokatuuri juhatuse otsusega ja seda tuleb riigi õigusabi osutavatel advokaatidel täita,» nentis advokaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles