Ossinovski sooritab täna eesti keele eksamit

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski suundumas eesti keele eksamit tegema.
Jevgeni Ossinovski suundumas eesti keele eksamit tegema. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski teeb eesti keele C1-taseme eksami, et saada aimu eksami keerukusest ja oma keeletasemest.

Jevgeni Ossinovski põhjendas, et tahab ise veenduda, kas eksam on jõukohane või liiga keeruline, et siis vastata objektiivselt eksami kohta käivale kriitikale. Täna hommikul kell 9 suunduski haridusminister sihtasutusse Innove eksamit tegema.

Innove kirjeldab C1-taset järgmiselt: inimene mõistab pikki ja keerukaid tekste, tabab ka varjatud tähendust. Oskab end spontaanselt ja ladusalt mõistetavaks teha, väljendeid eriti otsimata. Oskab kasutada keelt paindlikult ja tulemuslikult nii avalikes, õpi- kui ka tööoludes. Oskab luua selget, loogilist, üksikasjalikku teksti keerukatel teemadel, kasutades sidusvahendeid ja sidusust loovaid võtteid.

Eksam koosneb neljast osast. Esimene osa on kirjutamine ja see kestab 90 minutit. Teine osa on kuulamine, mis kestab 45 minutit. Kolmas osa ehk lugemine võtab aega 60 minutit ning neljas osa (rääkimine) 20 minutit.

Iga osaoskus annab maksimaalselt 25 protsenti lõpptulemusest. Osaoskuste tulemused antakse protsendivahemikena ja sõnalise hinnanguna:

0 protsenti – ei vasta taseme nõuetele;

1–49 protsenti  – ei vasta taseme nõuetele;

50–59 protsenti – nõrk;

60–75 protsenti – rahuldav;

76–90 protsenti – hea;

91–100 protsenti – väga hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles