Saksa siseminister: USA peab millalgi ka kord hästi käituma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa siseminister Thomas de Maizière.
Saksa siseminister Thomas de Maizière. Foto: SCANPIX

USA on jätkuvalt Saksamaa oluline liitlane julgeolekuküsimustes, kuid millalgi peab ka kord hästi käituma, sõnas Saksa siseminister Thomas de Maizière eile õhtul Saksa avalik-õigusliku ringhäälingu ARD saates «Päevateemad».

Kõrge USA luureametniku riigist väljasaatmist nimetas kristlikust demokraadist de Maizière mõistlikuks ja kaineks meetmeks.

Eile reageeris Saksa valitsus uuele spionaažijuhtumile diplomaatilise käiguga: Berlin käskis USA luureteenistuse esindajal Saksamaalt lahkuda. Põhjus: 2012. aasta lõpus pöördus Saksa välisluureteenistuse (BND) 31-aastane andmeanalüütik USA saatkonna poole ning edastas neile 218 BND saladokumenti. Mees sai väidetavalt vastu 25 000 euro suuruse summa, kuid kriitikute hinnangul oleks tema edastatud andmed lihtsalt parlamendiliikmetega vesteldes samuti kätte saanud ning ühtegi üliolulist saladust ei õnnestunud tal lekitada.  

Üleeile kinnitasid Saksa võimud, et on jõudnud teiselegi väidetavale spionaažijuhtumile jälile, mis seekord puudutas Saksa kaitseministeeriumi.

USA ametnik maalt veel lahkunud pole. «Washington peab seda tegu mõistma signaalina, et liitlase järel nuhkimisest on olemas tähtsamaidki asju, millega tegeleda» ütles de Maizière

«Me peame hoolikad olema, et teised teenistused ja riigid, kes Saksamaal hoopis teisi asju ajavad, ei saaks pihku naerda, nähes, kuidas Saksa-USA suhe hävineb,» lisas ta.

Saksa justiitsminister Heiko Maas ärgitas Ühendriike puhtalt lehelt alustama. «Ameeriklased peavad nüüd aktiivselt õhus olevatele väidetele selgitusi pakkuma,» sõnas Maas. «Sinna alla kuuluvad ka muud võimalikud spionaažijuhtumid, millest me veel midagi ei tea. Washington peab kinnitama, et see praktika lõpetatakse nüüd ja igaveseks,» lisas ta.

USA valitsus pole oma luureametniku väljasaatmist veel kommenteerinud. «Igasugune kommentaar meedias teada antud luuretegevuse kohta ohustaks USA varasid, töötajaid ja riiklikku julgeolekut,» teatas USA valitsuse pressiesindaja Josh Earnest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles