Ministeerium kaalub võimalust lubada sündmuskohal trahvi maksta

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud sohvrid tunnistavad süüd kiirmenetluses, et pääseda väiksema trahviga.
Paljud sohvrid tunnistavad süüd kiirmenetluses, et pääseda väiksema trahviga. Foto: Laura Oks

Siseministeerium analüüsib ideed võimaldada kiirmenetluse raames trahvide tasumist sündmuskohal muretsemata, et see võib suurendada korruptsiooniohtu.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Uku Särekanno kinnitas, et hetkel analüüsitakse väärteomenetluse seadustiku muudatuste raames erinevaid võimalusi, kuidas liiklusrikkumiste korral menetlust kiirendada. Luubi all on ka võimalus lasta kiirmenetluse raames tasuda trahvid sündmuskohal, näiteks makseterminali kaudu, või võimaldada rikkumise omaksvõtmisel trahvikviitungi kohest väljakirjutamist.

«Eesmärgiks on hoida kokku menetlusaega, toimingutele kuluvat ressurssi ning tagada suurem kuluefektiivsus,» selgitas Särekanno.

Kui analüüsi tulemusel selgub, et lahendus on kuluefektiivne ning menetlust õnnestub kiirendada, on see kokkuvõttes kasulik nii riigile kui kodanikule, tõi ta välja.

90ndlatel oli see võimalus olemas, ent kaotati siis osaliselt korruptsioonikahtluse tõttu.

Korruptsioon ei ole mureks

«Korruptsiooniriski see ettepanek ei suurenda, tänane Eesti politsei on usaldusväärne ning seal töötavad väärikad inimesed. Trahvinõude kohapeal tasumise võimalus teeb menetlusprotsessi kiiremaks ega mõjuta politseiniku väärikust, moraali ja ausust,» kinnitas Särekanno.

Ettepanek ei ole otseselt seotud välisriikide kodanikelt trahvide sissenõudmisega, ent omaks kindlasti mõju ka nende isikute trahvide laekumisele. «Fakt on see, et juba riigist lahkunud isikult trahviraha nõudmine on kordades kallim ja keerulisem kui sündmuskohal,» tunnistas Särekanno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles