Separatistide «tribunal» mõistis Slovjanskis Stalini-stiilis surmaotsuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide komandör Igor Strelkov.
Separatistide komandör Igor Strelkov. Foto: SCANPIX

Enne seda, kui Ukraina väed separatistid Slovjanskist välja peletasid, asus venemeelsete juhtumiskeskus Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) peakorteris. Sama hoone täitis ka vangla ülesannet, kus pantvange kinni peeti ja piinati.

Ukraina võimude kätte on jõudnud aga ka dokumendid, millest selgub, et SBU majas peeti tõenäoliselt salajasi kohtuistungeid, mis viisid vähemalt kolme kinnipeetu hukkamiseni.  

Separatistide moskvalasest komandör Igor Strelkov, kelle tegelik nimi on Igor Girkin, kasutas maja oma peakorterina. Selle aja jooksul mõistis Strelkov Stalini-stiilis surmaotsuseid, selgub leitud dokumentidest. Kyiv Post ei suutnud Stelkovi kommentaariks tabada ja mitmed intervjuupalved on ta jätnud vastuseta.

Dokumendid olid kõrbenud ja lehkava prahihunniku hulgas, mis separatistid maha jätsid. Enne hoone hülgamist süütasid nad selle asitõendite hävitamise katses põlema, kuid nad ei suutnud edukalt oma jälgi varjata.

Mahajäetud paberitest selgub, et surmaotsuseid mõistis välja tribunal, kuhu kuulusid näiteks Nina või Baloo hüüdnimede taha peituvad mässulised. Surmaotsuse viis täide laskekomando.

Üks mees, kes surma mõisteti, oli 30-aastane Aleksei Pitško. Tema näol oli tegemist varem vanglas istunud Slovjanski elanikuga. Kinnipidamisasutusest vabanes ta alles märtsis, olles enne neli aastat relvastatud röövi eest trellide taga veetnud.

Ühel juuni pärastlõunal otsustas sõpradega alkoholi tarbinud Pitško naabri majja sisse murda, et näha, kas sealt on midagi, mida varastada, seisab 17. juuniga dateeritud dokumendis. Ta leidis kaks varastamisväärset särki ja püksipaari. Mees võttis need kaasa ja lahkus tagaakna kaudu.

Strelkovi mehed võtsid õige pea Pitško kinni. Pärast lühikest ülekuulamist, kus üks separatist soovitas kinnivõetu saatma eesliinile kaevikuid kaevama ning teine nõudis mahalaskmist, jäi viimane variant peale.

«Donetski rahvavabariigi sõjaväetribunali käsul mõistetakse Slovjanski linna elanik Aleksei Borisovitš Pitško rüüstamises süüdi ning erakordse meetmena mõistakse talle karistus mahalaskmise läbi, põhinedes NSV Liidu ülemnõukogu 1941. aasta 22. juunil välja antud dekreedil sõjaseisukorra kohta, seisis nn kohtuotsuses. Otsus on täide viidud.» Dokumendi all oli Strelkovi allkiri.

Väljavõte dokumendist
Väljavõte dokumendist Foto: Kyiv Post

Eile rääkis väljaanne Kyiv Post ka Donetski rahvavabariigi esindajatega, kuid nemad ei kinnitanud Pitško hukkamist. Üks Slovjanskis olnud mässuline sõnas aga, aga tema usub, et see juhtus tõesti. Ka rääkisid mitmed Pitško kodukandi inimesed, et tema sõber Valentin oli mehe mahalaskmist pealt näinud.

Dokumentide järgi hukata lisaks Pitškole ka Dmitri Slavov ja Nikolai Lukjanov. Nemad mõisteti sama Stalini-aegse seaduse järgi kohaliku mehe inimröövis süüdi, sest nad olid ta kinni pidanud ja ilma Strelkovi loata SBU keldisse vangi toimetanud.

Neljanda juhtumi puhul süüdistati üht meest lahingu ajal taskulambiga välgutamises, millega ta olla Ukraina vägedele märku andnud mässuliste asukohast. Tema õnneks vabastati ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles