New York Times’i reporter: «Ärkamisaeg» oli nii ilus!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebecca Schmid on vabakutseline ajakirjanik. Väljaandele New York Times kirjutab ta topeltkülje pikkuse loo.
Rebecca Schmid on vabakutseline ajakirjanik. Väljaandele New York Times kirjutab ta topeltkülje pikkuse loo. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Vabakutseline ajakirjanik Rebecca Schmid kirjutab Eesti laulupeost New York Timesile topeltküljepikkuse loo.



Kust tuli mõte laulupidu kajastada?

Ühe sõbra kaudu. Ta teadis üht koorijuhti, kes rääkis mulle laulupeost. Umbes samal ajal käisin Berliini põhjamaade ühendsaatkonnas. Seal asuvad Rootsi, Soome, Islandi, Norra ja Taani esindus. Saatkonnas näidati videolõiku laulupeost, kus oli nii palju inimesi!

Kuivõrd ameeriklased laulupeost teavad?

Laulupidu on kajastanud umbes viissada ajakirjanikku. Laulupeost on kaks dokumentaalfilmi. USA telekanal PBS näitas neist ühte (ligi 90 protsenti USA majapidamistest vaatab PBSi – toim). See ei tähenda, et filmi kõik ameeriklased nägid.

Kuidas toimetaja reageeris, kui ütlesid, et tahad laulupeost kirjutada?

Ta pidas seda kohe heaks ideeks. Olin eeltöö ära teinud, sellest lugenud ja filme vaadanud. Laenasin ühelt saksa ajakirjanikult DVD, et filmid läbi vaadata… Kuigi jah, New York Times pole sellest kunagi varem kirjutanud. Kui Eestisse jõudsin, osalesin ka professor Marju Lauristini loengus.

Milline on mälestusväärseim detail laulupeost?

Lauristin ütles, et pean kindlasti ürituse lõpuni siin olema. Ja mul õnnestus olla lava lähedal. Ma ei tohtinud seal tegelikult olla, aga seal olid tühjad pingid.  Eriti meeldis «Ärkamisaeg». See oli nii ilus! Ja siis tuli lugu «Koit», mida esitas Tõnis Mägi.

Paljud eestlased valavad selle loo ajal rõõmupisaraid.

Jah! Minu arvates oli see nii huvitav, et rokkmuusik kirjutab koorimuusikat. Sellist koorimuusika rolli nagu Eestis pole minu silmad enne näinud. Minu tuttav koorijuht võib kinnitada, et see on midagi väga erilist – nagu vaimsuse allikas või… Olgugi et koorimuusika täidab olulist rolli mitmete kultuuride jaoks, täidab Eesti ühiskonnas see monumentaalset rolli… (jääb taas sõnatuks – K.J.). Igal juhul, patriotism on USAs hoopis teistsugune.

Naljakas, et saabusin Eestisse 4. juulil, mis on USAs rahvuspüha. Seda ma ei tähista. Aga eestlastel on ühtsustunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles