Postimees Kesk-Aafrika Vabariigis: puruvaesed elanikud istuvad rikkuste otsas

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konflikti tõttu oli Banguist aasta alguseks põgenenud rohkem kui pool pealinna elanikest, ülejäänud püüavad aga kohaneda ja igapäevaeluga edasi minna.
Konflikti tõttu oli Banguist aasta alguseks põgenenud rohkem kui pool pealinna elanikest, ülejäänud püüavad aga kohaneda ja igapäevaeluga edasi minna. Foto: Evelyn Kaldoja

Kesk-Aafrika Vabariigi presidendipalee on kaunis tagasihoidlik madal valge hoone, mille ees laiub suur parkimisplatsi-laadne väljak siniseservalise basseiniga keskel. Maja ees seisavad Prantsuse sõdurid, sees turvavad veebruaris ametisse pandud üleminekupresidenti Catherine Samba-Panzat Aafrika Liidu – konkreetsemalt Rwanda – sõdurid.

Juba ainuüksi presidendi julgestamise korraldus iseloomustab kaunis hästi seda, mis seisus on riigi enda armee. Otse öeldes: seda pea polegi. Teisest küljest ei paista president end ohustatuna tundvat – maja ümber on vaid üks aed ning Eesti kaitseministri Sven Mikseri delegatsiooni saabudes võtavad valvajad oma tööd üsna rahulikult.

Kui presidendiloss ise on tagasihoidlik ja otse peaukse kõrval asuva käimla loputuskastile asetatud sinisetriibuline teekann veega omal moel humoorikas, siis president Samba-Panza on vähemalt väliselt imposantne daam. «Tere tulemast Kesk-Aafrika Vabariiki,» teatab värvirohkuselt isegi KAVi lippu ületavas kleidis riigipea särava naeratusega Eesti ministrile.

Mida palusid KAVi võimud kaitseminister Sven Mikserilt, loe edasi laupäevasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles