Suurbritannia ei soovi Vene delegatsiooni lennunusnäitusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-16 Farnborough' lennundusnäitusel.
F-16 Farnborough' lennundusnäitusel. Foto: SCANPIX

Suurbritannia teatas täna, et ei soovi Ukraina kriisi tõttu Venemaa delegatsiooni Farnborough' lennundusnäitusel näha.

Moskva reageeris vihaselt. Venemaa suursaatkond Londonis väljendas kahetsust, et Ühendkuningriik ei väljastanud viisasid suurele osale delegatsioonist ning nõudis selgitusi.

Farnborough' rahvusvaheline lennundusnäitus (FIA) on võtmetähtsusega sündmus lennundussektori kalendris ning ekspordist huvitatud Venemaal on tavaks saata sinna suuri delegatsioone.

Suurbritannia on olnud Euroopa Liidu Venemaa vastaste sanktsioonide suur toetaja.

Briti välisministeeriumi sõnul kutsub ta välisriikide valitsuse esindajaid üritusele valitsuse külalistena, kuigi tegemist on ärilise üritusega.

«Kuid seoses Venemaa tegevusega Ukrainas ei ole ühelegi Venemaa valitsuse esindajale HMG (Tema Majesteedi Valitsuse) kutset FIA 2014-le väljastatud,» ütles ministeeriumi esindaja.

London on ühtlasi astunud selgeid samme kõrvaldamaks Venemaa nende riikide nimistust, kel on lubatud osta Briti lennukeid ja varustust. Nende sammude eesmärgiks tõrjuda Venemaad Farnborough'st, lisas ta.

Venemaa suursaatkond «väljendas kahetsust, et suurema osa Vene delegatsiooni külastus .... on läbi kukkumas».

See puudutab delegaate Venemaa tööstus- ja kaubandusministeeriumist ning kosmoseagentuurist ja õhutranspordiagentuurist. Briti võimude sammud jätavad ürituselt kõrvale ka kümneid Venemaa ettevõtteid ning näitusel lendama pidanud lennukite tehnikuid.

Saatkond nõudis Briti võimudelt asjakohaseid selgitusi, lisades, et sel aastal on viisadest Vene kodanikele keeldutud ka teiste ürituste - seahulgas julgeolekufoorumi ja raamatumessiga seoses.

Vene relvaeksportija Rosoboronexport läbirääkimised välispartneritega on viisadest keeldumise tõttu sisuliselt nurja aetud, ütles Vene delegatsiooni allikas uudisteagentuurile RIA Novosti.

Venemaa jätab ühtlasi ära mitmeid esitlusi, sealhulgas oma sõjaväekopterite oma, lisas allikas.

Märtsis peatas London kahepoolse sõjalise koostöö Moskvaga ja lõpetas relvaekspordi Venemaale, hoiatades, et muutunud suhted võivad kesta kümneid aastaid.

Ka 2012. aastal kurtis Venemaa viivituste üle viisadega Farnborough' lennundusnäitusega seoses, kuid tollal põhjendas Briti valitsus seda taotluste hilinemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles