Afganistani valimistulemuste ülekontrollimisega soostus ka Karzai

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: USA välisminister John Kerry ning Afganistani presidendikandidaadid Abdulah Abdullah ja Ashraf Ghani.
Vasakult paremale: USA välisminister John Kerry ning Afganistani presidendikandidaadid Abdulah Abdullah ja Ashraf Ghani. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai nõustus vaidlusaluste valmistulemuste ülekontrollimisega, mis tähendab ühtlasi uue riigipea ametissevannutamise edasilükkamist, teatas täna USA välisminister John Kerry.

Kerry kohtus nii vastaskandidaatide Abdullah Abdullah' ja Ashraf Ghani kui mitmete teiste ametnikega.

Kerry pidas eile teist päeva Afganistanis läbirääkimisi presidendikandidaatidega, et klaarida valimistulemuste võltsimise süüdistusest tõusnud ohtlik vastasseis.

Esialgsete valimistulemuste kohaselt presidendivalimised teises voorus võitnud Ghani, kes kogus 56,4 protsenti häältest, avaldas samuti toetust tulemuste põhjalikule ülevaatamisele. Ghani ütles Kerryga kohtudes, et tema ja ta toetajad «tahavad tagada, et valimisprotsess oleks afganistani rahva ja maailma silmis aus ja legitiimne».

Tema vastaskandidaat Abdullah, keda toetas väidetavalt 43,6 protsenti valijatest, ei tunnista valimistulemusi ning väidab, et on «tööstuslikus mastaabis» pettuse ohver.

Afganistani valimiskomisjon peaks lõplikud valimistulemused teatavaks tegema 24. juulil.

Kerry ütles reedel Kabuli saabudes, et vastasseis presidendivalimiste tulemuste üle ohustab Afganistani valimiste legitiimsust ja riigi tulevikku. Olukord ähvardab nurjata võimu ladusa ülemineku praeguselt presidendilt Hamid Karzailt, enne kui Washington 2016. aasta lõpuks kõik väed riigist välja viib.

ÜRO ettepaneku kohaselt tuleks riiklikul valimiskomisjonil üle lugeda hääletussedelid pisut rohkem kui 8000 valimisjaoskonnas, kus kahtlustatakse reeglite rikkumist.

Ghani on plaaniga päri, Abdullah aga väidab, et kõigist häältest vaid 35 protsenti kontrollimine nende kartusi ei hajuta.

Kerrygi on rõhutanud, et esmaspäeval avaldatud valimistulemused, mis näitavad Ghani suurt edumaad, on kõigest esialgsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles