Fotod: Costa Concordia kergitati merepõhjast lahti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Costa Concordia vraki kergitamisele kulub ilmselt terve nädal.
Costa Concordia vraki kergitamisele kulub ilmselt terve nädal. Foto: SCANPIX

Kaks aastat tagasi madalikule sõitnud Itaalia kruiisilaev Costa Concordia kergitati täna merepinnast meetri jagu kõrgemale - kuus kuni seitse päeva kestva suuroperatsiooni tulemusel soovitakse laeva tõsta kokku kuue meetri jagu ning seejärel pukseeritakse see sadamasse ja lammutatakse.

Mullu septembrist saadik on 290 meetri pikkune alus seisnud merepõhjas platvormil, kus seda hoidsid püsti veega täidetud paagid. Täna alanud operatsiooni käigus pumbatakse aga paagid veest tühjaks.

Laeva külgedele kinnitatud mitmeosalised paagid pumbatakse veest tühjaks.
Laeva külgedele kinnitatud mitmeosalised paagid pumbatakse veest tühjaks. Foto: Alessandro La Rocca/AP
Mõlemal pool asuvad mahutid tõstavad laeva kõrgemale ning võimaldavad seda pukseerida.
Mõlemal pool asuvad mahutid tõstavad laeva kõrgemale ning võimaldavad seda pukseerida. Foto: GIUSEPPE CACACE/AFP
Pärast laeva üles tõstmist pukseeritakse see kaldast eemale ja kinnitatakse ankrute ning 36 teraskaabli ja 56 trossi abil.
Pärast laeva üles tõstmist pukseeritakse see kaldast eemale ja kinnitatakse ankrute ning 36 teraskaabli ja 56 trossi abil. Foto: VINCENZO PINTO/AFP
Costa Concordia sõitis madalikule kaldale väga lähedal, ent sellest hoolimata hukkus 32 inimest.
Costa Concordia sõitis madalikule kaldale väga lähedal, ent sellest hoolimata hukkus 32 inimest. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS

Costa Concordia sõitis karile Giglio saare lähedal 13. jaanuaril 2012, selle pardal oli 4229 reisijat ning meeskonnaliiget 70 riigist. Õnnetuses hukkus 32 inimest.

Laev vajus pärast karilesõitmist kreeni, paljud reisijad olid sunnitud vette hüppama või libistama ennast mööda laeva külge alla. 

Pärast täielikku pinnaletõstmist pukseeritakse Costa Concordia Genovasse lammutamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles