Paet: ELi välispoliitika juht peaks mõistma julgeolekuolukorda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia välisminister Federica Mogherini Kremlis koos Vladimir Putiniga.
Itaalia välisminister Federica Mogherini Kremlis koos Vladimir Putiniga. Foto: SCANPIX

Itaalia välisministri Federica Mogherini kandidatuuri Euroopa Liidu (EL) välispoliitika juhi kohale kommenteerinud välisminister Urmas Paet ütles, et sellel ametikohal töötaja peab mõistma Läänemere piirkonna julgeolekuolukorda.

«Arutelud ELi järgmise kõrge esindaja leidmiseks käivad. Meie seisukoht on, et ELi järgmine kõrge esindaja peaks olema kogenud, heade kontaktidega välispoliitika tegija, kes mõistab Läänemere piirkonna julgeolekuolukorda, riske ning võimalusi,» ütles Paet BNSile. «Oleme teemat arutanud paljude partneritega, loomulikult ka lähemate naabritega.»

Samas ei vastanud Paet küsimusele, millistel tingimustel oleks Eesti rahul Mogherini nimetamisega ELi välispoliitika juhiks.

Briti ajaleht The Financial Times kirjutas, et Baltimaad ja Poola on asunud tõkestama Itaalia välisministri Federica Mogherini nimetamist ELi välispoliitika juhiks, süüdistades teda liigses venemeelsuses.

«Meie peamine põhimõte on, et välispoliitika juhiks määratav isik peaks vähemalt üritama olla eri seisukohtade suhtes neutraalne ning koordineerima kõigi arvamusi, selle asemel, et asuda kitsale ja äärmiselt vastuolulisele positsioonile, eriti Ukraina osas,» Leedu president Dalia Grybauskaitė esmaspäeval. Paet Grybauskaitė seisukohta ei kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles