Austraalia 2009. aasta hiigeltulekahjus kannatanud saavad rekordilise kompensatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta veebruari tulekahju laastas tohutuid maa-alasid ning selles hukkus 173 inimest ja loendamatu hulk loomi.
2009. aasta veebruari tulekahju laastas tohutuid maa-alasid ning selles hukkus 173 inimest ja loendamatu hulk loomi. Foto: SCANPIX

2009. aastal Austraalia ühe kõigi aegade rängimas metsatulekahjus kannatanud saavad rekordilise 344 miljoni euro suuruse valuraha.

Ligi 10 000 kannatanut kaebasid kohtuse elektrifirma, kelle hooletuse tõttu tulekahju puhkes, edastab BBC.

2009. aasta 7. veebruari nimetatakse Victoria osariigis puhkenud laastava tulekahju tõttu Austraalias Mustaks laupäevaks ning selles hukkus 173 inimest ja hävis üle 1000 kodu.

Kuninglik uurimiskomisjon leidis, et tulekahju sai alguse kahe posti vahelt alla vajunud elektrijuhtmest, millest tekkinud säde süütas taimestiku. Elektrifirmat SP AusNet süüdistati liinide hooletusse jätmises.

Tulekahjus kannatanud kaebasid kohtusse ka liine hooldanud alltöövõtja ning kohaliku omavalitsuse osakonna, mille haldusalasse kuulub taoliste olukordade ära hoidmine.

Üle 260 miljoni euro valurahast peab maksma SP AusNet.

Kannatanute advokaadi Andrew Watsoni sõnul leevendab kompensatsioon lõpuks ometi rahalist koormat, mille pani nende õlule tulekahju laastamistöö.

SP AusNet leiab, et tegemist oli küll kohutava tragöödiaga, ent nende süüst ei saa otseselt rääkida, sest elektriliini oli tabanud välk ning kahjustus polnud vaatlusel tuvastatav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles