Pildilugu: elu Kesk-Aafrika sõjaväebaasis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Ucatexi väravas.
Eesti sõdurid Ucatexi väravas. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi

ELi rahuvalvemissioonil EUFOR RCA teenivate sõdurite käsutuses olev Ucatexi baas Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis avas oma uksed möödunud kuul, kõigepealt eestlastele, kes kolisid sinna juba siis, kui baasist olid olemas vaid selle välismüürid. Nüüd hakkab elu Ucatexis vaikselt hoogu sisse saama.
 

Eesti jalaväerühm oli absoluutselt esimene, kes kolis vana tekstiilitööstuse kohale ehitatud ja selle järgi ka nime saanud Ucatexi baasi. Alguses elati seal telkides, seejärel koliti lõpuks konteinerelamutesse. Sõjaväelaste kinnitusel kadus koos konteineritesse kolimisega ka suurem osa kõhuhädadest.
Eesti jalaväerühm oli absoluutselt esimene, kes kolis vana tekstiilitööstuse kohale ehitatud ja selle järgi ka nime saanud Ucatexi baasi. Alguses elati seal telkides, seejärel koliti lõpuks konteinerelamutesse. Sõjaväelaste kinnitusel kadus koos konteineritesse kolimisega ka suurem osa kõhuhädadest. Foto: Kristel Maasikmets /Eesti Kaitsevägi
Ucatexi baasi sissesõidutee.
Ucatexi baasi sissesõidutee. Foto: Evelyn Kaldoja
Prantsusmaa on EUFOR RCA missiooni suurim panustaja. Neist järgmine on ELi missioonikutsele vastanud Gruusia, kes läkitas Kesk-Aafrika Vabariiki samuti terve kompanii. Ülejäänud osalejariikide kontingendid on tunduvalt väiksemad.
Prantsusmaa on EUFOR RCA missiooni suurim panustaja. Neist järgmine on ELi missioonikutsele vastanud Gruusia, kes läkitas Kesk-Aafrika Vabariiki samuti terve kompanii. Ülejäänud osalejariikide kontingendid on tunduvalt väiksemad. Foto: Evelyn Kaldoja
Põhilised tegutsejad Ucatexi baasi selles servas, kuhu kerkivad uued konteinerkasarmud, on makedoonlastest ehitustöölised.
Põhilised tegutsejad Ucatexi baasi selles servas, kuhu kerkivad uued konteinerkasarmud, on makedoonlastest ehitustöölised. Foto: Evelyn Kaldoja
Vaade Eesti alale.
Vaade Eesti alale. Foto: Evelyn Kaldoja
Kuigi konteinerid iseenesestki on juba kinnine ruum, on une ajal lisakaitseks malaaria eest sõdurite voodite peal ka sääsevõrgud.
Kuigi konteinerid iseenesestki on juba kinnine ruum, on une ajal lisakaitseks malaaria eest sõdurite voodite peal ka sääsevõrgud. Foto: Evelyn Kaldoja
Kaitseministri visiidi puhul rivistatud Eesti sõdurid:
Kaitseministri visiidi puhul rivistatud Eesti sõdurid: Foto: Evelyn Kaldoja
ESTPLA-18 rühmaülema kapten Tanel Rattiste sõnul leidus Scoutspataljonis mehi, kes tahtsid Kesk-Aafrika Vabariiki missioonile tulla, küllaga. Üksuse nimekiri sai täis nädalaga.
ESTPLA-18 rühmaülema kapten Tanel Rattiste sõnul leidus Scoutspataljonis mehi, kes tahtsid Kesk-Aafrika Vabariiki missioonile tulla, küllaga. Üksuse nimekiri sai täis nädalaga. Foto: Evelyn Kaldoja

Varem Estcoy-9ga jalaväerühma ülemana ja Estcoy-14ga miinipildujarühma ülemana Afganistanis teeninud Rattiste ise nägi KAVis viimast võimalust enne sõjakooli keskastmekursusele suundumist veel missioonil käia. Nüüd ootas ta vastust küsimusele, kas saab sisseastumiskatsete juurde käiva vestluse teha ära telefonitsi ja pääseb kooli kohe sügisel pärast KAVist naasmist, või peab õpingute jätkamisega ootama tuleva aastani.

EUFORi logo eestlaste soomukil.
EUFORi logo eestlaste soomukil. Foto: Evelyn Kaldoja
Veebel Margus Hoop iseloomustab kohustustust teha igapäevaselt koostööd mitmest eri rahvusest kolleegidega sõnadega «väga meeldiv».
Veebel Margus Hoop iseloomustab kohustustust teha igapäevaselt koostööd mitmest eri rahvusest kolleegidega sõnadega «väga meeldiv». Foto: Evelyn Kaldoja

«Kogemused on teistsugused, teiste maailmapilt on teistsugune. Väga hea näide on Lätimaa – meie oma lõunanaabrid,» räägib ta. «Läti kolleegiga, kes on samal positsioonil kui minagi tulid jutuks patareid. Patareidega on see teema, et neid kulub siin palju, aga keegi ei taha neid suure hulgaga tuua. Tema ütles, et näe, meie võtsime kaasa uuestilaetavad patareid, ostsime kaks komplekti ära ja laeme neid uuesti. Afganistanis said nad kahe komplektiga pool aastat hakkama. Ma jäin ka mõtlema, et ohoh – äkki on see mõte, mida kasutada. Nippe ja trikke õpib teiste käest, selles mõttes on kasulik ikka suhelda.»

Grusiinide masinapark.
Grusiinide masinapark. Foto: Evelyn Kaldoja
Foto: Evelyn Kaldoja

Otse Eesti sõdurite konteinerirea kõrval paikneb lätlaste oma ning nii on ühes baasiservas omamoodi Balti tänav. Lätlased saabusid Kesk-Aafrika Vabariiki ja kolisid otse Ucatexi möödunud kuu keskel. Juba mais saabunud eestlased pidid oma varase tuleku tõttu elama kõigepealt Bangui lennuvälja juures M'Poko baasis ning seejärel, esimestena Ucatexile kolides ka enne konteinereid mõnda aega telgis. Lätlastel selles osas vedas, nemad pääsesid otse konteinerkodudesse.

Läti kontingendi ülem major Salvis Dzilna sõnul tahtis baasi juhtkond neid vahepeal eestlaste juurest minema kolida, lõpuks õnnestus neil aga siiski põhjanaabrite kõrvale edasi jääda.

Dzilna on varem teeninud Afganistanis Kunari provintsis, väljaõppemeeskonna liikmena. «Mõnikord me jäime ellu, mõnikord me õpetasime neid välja,» iseloomustab Dzilna toonast elu. «See oli väga ohtlik aeg ja piirkond. Afgaani sõdurid surid, see oli nagu koolitus reaalajas, inimese ellujäämine sõltus tema väljaõppe tasemest.»

Foto: Evelyn Kaldoja

Kesk-Aafrika Vabariigi kohta ütleb Dzilna, et juba enne tulekut muretses ta kõige rohkem selle pärast, kuidas tema üksus peab vastu musta mandri kliimale ja seal levivatele haigustele. «Arstid näitasid meile kaarte statistikaga, mis oli kaunis hirmutav,» tunnistab ta. «Aga tegelikult on siiani kõik hästi.»

«Poisid täidavad kõiki arstide ettekirjutusi,» on Dzilva veendunud. «Mõnel on olnud probleeme dehüdreerumise ja päikesepõletusega. Malaariat ega isegi mitte kõhulahtisusi pole meil olnud.»

Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi

Ucatexi baasi minihaigla personal koosneb Prantsuse sõjaväemeedikutest. Seal on kaks arsti, kaks õde ja neli parameedikut. Lisaks neile töötab baasis veel kolm Gruusia arsti ja üks hambaarst, Läti kontingendi arst ja õde, Eesti kontingendi õde, Hispaania kontingendi õde ja Soome kontingendi õde.
 

Kanderaam Ucatexi meditsiinipunkti vastuvõtus.Baasi prantslannast peaarsti kolonel Véronique Cellarieri sõnul on peamiseks nende töölauale jõudnud tervisemureks siiani malaaria.
Kanderaam Ucatexi meditsiinipunkti vastuvõtus.Baasi prantslannast peaarsti kolonel Véronique Cellarieri sõnul on peamiseks nende töölauale jõudnud tervisemureks siiani malaaria. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Üsna lähedal kesksele meditsiinipunktile asuvad ka rahvuslike kontingentidega Kesk-Aafrika Vabariiki tulnud meedikute vastuvõturuumid. Eesti medõde jagab oma tööpinda lätlastega.
Üsna lähedal kesksele meditsiinipunktile asuvad ka rahvuslike kontingentidega Kesk-Aafrika Vabariiki tulnud meedikute vastuvõturuumid. Eesti medõde jagab oma tööpinda lätlastega. Foto: Evelyn Kaldoja

Poola sandarmid Marcin Ziezinski, Krystian Parszuta ja Ryszard Skoclylas saabusid Kesk-Aafrika Vabariiki alles kaks nädalat tagasi. Kõik kolm meest on varem teeninud kaks korda Ida-Afganistanis Ghazni provintsis, samuti Bosnias ja Liibanonis.

Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi

«See missioon on üsna erinev eelmistest. Eriti Afganistanist, kus me keskendusime vastasele, siin peame keskenduma tsiviilelanikkonnale,» räägib kapten Skoclylas. «Siin peame me teatud mõttes muutma oma mõtteviisi, praegu peame me keskenduma kohalikele, kuidas nendega rääkida ja kontakti saada.»

Poolakate rotatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis kestab kuus kuud. Puhkust nad selle vahele ei saa.

Oma esimesed patrullid Banguis tegid Poola sandarmid Prantsusmaa ja Hispaania sandarmitega koos. «Me läksime nende juurde ja ütlesime, et me oleme samamoodi sandarmid nagu Prantsuse ja Hispaania sandarmid, et me tuleme Poolast,» kirjeldab Skoclylas. «Vastuseks tuli «Me teame Poolat! Paavst Johannes Paulus II tuli sealt.».»

«Suurem osa kohalikest on meile rääkinud, et neil on hea meel, et sandarmid siin on. Nad ütlevad tihti «Hea töö»,» lisab Skoclylas.

Poolakad tunnistavad, et on teadlikud ja hoiavad pidevalt meeles ohte, mis neid Aafrika kliimas valitseda võivad, eriti terviseriske. «Aga missiooni ajal tuleb keskenduda missioonile. See on meie töö,» rõhutavad nad.

Foto: Evelyn Kaldoja
Foto: Evelyn Kaldoja

Soome kontingendi asejuhi major Arto Ylä-Kotila sõnul on Kesk-Aafrika Vabariik tema jaoks üldse kõige esimene välismissioon.

«Mina ja mu pere ei plaaninud kunagi, et ma välismissioonile lähen, aga kuna just mind otse paluti, siis ma tulin,» tunnistab ta.

Kotila sõnul ei muretsenud ta siiski enne tulekut väga, sest usaldab oma valitsust, kes kaalub alati väga tõsiselt, kuhu oma sõdureid saadab. «Ma ei olnud mures enne tulekut ja siin olles muretsen veelgi vähem,» sõnab ta.

Soome majori sõnul on lausa üllatav, kui täpselt on osutunud tõeks see, mille eest neid juba kodumaal väljaõppel hoiatati. «Pärast esimest nädalat saabunud totaalne kurnatus oli suur üllatus. Pärast seda me taastusime ja hakkasime kliimaga harjuma, kuid see oli üllatus,» tunnistab ta. «Me ei suutnud tööd teha mitu päeva. See ei juhtunud kõigiga ühel päeval, see juhtus eri päevadel eri inimestega, kuid lõpuks kõigiga.»

«Hetkel oleme me heas vormis,» iseloomustab ta Soome kontingendi olukorda nüüd.

Foto: Evelyn Kaldoja
Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi

Ucatexi baasi valvamine roteerub päeva kaupa üksuselt üksusele. Pildil on Eesti sõdurid baasi ümbruses patrullis päeval, kui EUFORi üksuste kodu turvamine oli nende töö.

Eesti üksuse tõlk Ilmar Raag patrullis.
Eesti üksuse tõlk Ilmar Raag patrullis. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Kohalikud elanikud, eriti just lapsed, elavad patrullijatele rõõmuga kaasa: «Bonjour!» ja «Ça va?» (e.k «Tere!» ja «Kuidas läheb?») on kõige sagedamini laste suust kõlavad kilked. Täiskasvanud hõikavad ka «Merci!» ehk «Aitäh!».
Kohalikud elanikud, eriti just lapsed, elavad patrullijatele rõõmuga kaasa: «Bonjour!» ja «Ça va?» (e.k «Tere!» ja «Kuidas läheb?») on kõige sagedamini laste suust kõlavad kilked. Täiskasvanud hõikavad ka «Merci!» ehk «Aitäh!». Foto: Kristel Maasikmets
Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Lisaks patrullimisele peavad Eesti sõdurid Ucatexi valvamise päeval muidugi istuma ka baasi väravas.
Lisaks patrullimisele peavad Eesti sõdurid Ucatexi valvamise päeval muidugi istuma ka baasi väravas. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Ucatexi eest kulgev tänav.
Ucatexi eest kulgev tänav. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Tüüpiline Bangui linnaliinibuss. Sellised rohelised ja väikesed on nad kõik, väikest variatsiooni pakuvad aga kirjad busside külgedel –  mõnele on kirjutatud näiteks «Turbo», teisel aga hoopiski lubadus, et Kristuse rahu võidab kõik.
Tüüpiline Bangui linnaliinibuss. Sellised rohelised ja väikesed on nad kõik, väikest variatsiooni pakuvad aga kirjad busside külgedel –  mõnele on kirjutatud näiteks «Turbo», teisel aga hoopiski lubadus, et Kristuse rahu võidab kõik. Foto: Kristel Maasikmets/Eesti Kaitsevägi
Ucatexi spordisaal kujutab endast vaba pinda Eesti konteinerite ja baasi välismüüri vahel.
Ucatexi spordisaal kujutab endast vaba pinda Eesti konteinerite ja baasi välismüüri vahel. Foto: Evelyn Kaldoja
Mõned sportijad teevad aga ka lihtsalt jooksuringe mööda tillukest baasi.
Mõned sportijad teevad aga ka lihtsalt jooksuringe mööda tillukest baasi. Foto: Evelyn Kaldoja
Õhtusöögiaja alguseks moodustub Ucatexi sööklaukse taha korralik järjekord näljastest sõduritest. Nimelt tuleb neil enne toidujärjekorda seismist läbi teha veel paar protseduuri: panna nimi kirja oma riigi sööjate lehele ja pesta käed, prantsuse sõdurite jaoks on ukse juures ka lahtine kausike malaariatablettidega, et nad mingil juhul ei unustaks ohtliku ja Kesk-Aafrikas äärmiselt levinud haiguse profülaktikat.
Õhtusöögiaja alguseks moodustub Ucatexi sööklaukse taha korralik järjekord näljastest sõduritest. Nimelt tuleb neil enne toidujärjekorda seismist läbi teha veel paar protseduuri: panna nimi kirja oma riigi sööjate lehele ja pesta käed, prantsuse sõdurite jaoks on ukse juures ka lahtine kausike malaariatablettidega, et nad mingil juhul ei unustaks ohtliku ja Kesk-Aafrikas äärmiselt levinud haiguse profülaktikat. Foto: Evelyn Kaldoja
Vaade üle Ucatexi serva ümbritsevatele majadele. Kui ümbruskonna õuedes mängivad lapsed märkavad müürile tõusnud eurooplastest uudistajaid, jooksevad nad kiiresti kokku neid tervitama ja välismaalaste käekäigu järele uurima.
Vaade üle Ucatexi serva ümbritsevatele majadele. Kui ümbruskonna õuedes mängivad lapsed märkavad müürile tõusnud eurooplastest uudistajaid, jooksevad nad kiiresti kokku neid tervitama ja välismaalaste käekäigu järele uurima. Foto: Evelyn Kaldoja
Foto: Evelyn Kaldoja

Fotod: Kristel Maasikmets, Evelyn Kaldoja

Copy
Tagasi üles