Euroopa Inimõiguskohus asus uurima Venemaal vangistatud Ukraina lenduri juhtumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadja vabastamise nimel meelt avaldavad ukrainlased plakatiga «Ukraina vajab Nadjat».
Nadja vabastamise nimel meelt avaldavad ukrainlased plakatiga «Ukraina vajab Nadjat». Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguskohus alustas Ukraina separatistide käest segastel asjaoludel Venemaa vanglasse jõudnud Ukraina piloodi Nadja Savtšenko juhtumi menetlemist.

Inimõiguskohus esitas Venemaale arupärimise, kus nõuab vastuseid küsimustele, kuidas Savtšenko Venemaale jõudis, mis alustel teda kinni peetakse ning miks ei ole tal endiselt võimaldatud kohtuda Ukraina diplomaatiliste esindajatega Venemaal. Samuti nõutakse Venemaalt teavet Savtšenko kinnipidamistingimuste kohta.

Venemaa juurdluskomitee esindaja Vladimir Markini kinnitusel ootab Savtšenkot kohtumõistmine – teda seostatakse kahe Vene ajakirjaniku surmaga Ukraina idaosas. 

Teade piloodi jõudmisest Venemaale Voroneži vanglasse, jõudis Ukraina võimudeni 8. juulil. Valitsus teatas, et esitas pöördumise naise vabastamiseks ning nõudis infot selle kohta, kuidas ta Venemaale jõudis - teadaolevalt oli naine Ukraina idaosa separatistide käes vangis. Vene võimude teatel tuli naine aga ise põgenikuks maskeerituna üle piiri ning peagi avastati lihtsalt, et tegemist on kriminaaljuurdlusega seotud isikuga.

Üks Savtšenko advokaatidest on Pussy Riotit kaitsnud Mark Feigin, kelle teatel viisid separatistide naise üle piiri ja andsid ta vene eriteenistuse kätte. Feigini sõnul võib juhtunu käsitleda röövimisena.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles