Suurbritannia arreteeris pool aastat kestnud suuroperatsioonil 660 võimalikku pedofiili

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI andmetel on viimase aasta jooksul arvutikuridegude hulk märgatavalt kasvanud.
FBI andmetel on viimase aasta jooksul arvutikuridegude hulk märgatavalt kasvanud. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX

Briti politsei arreteeris kuus kuud kestnud suuroperatsiooni käigus 660 võimalikku pedofiili, teatas täna Suurbritannia riiklik uurimisagentuur (NCA).

Vahistatute hulka kuulub teiste seas arste, õpetajaid, sotsiaaltöötajaid, skaudijuhte ning endisi korrakaitsjaid. Suuroperatsioonis osales 45 politseiüksust üle terve Ühendkuningrigi, edastab BBC.

NCA teatel päästis operatsioon otsesest ohust üle 400 lapse.

Ühendkuningriigi jaoks on tegemist esimese nii suure vaid ühe kindla valdkonnaga tegeleva politseioperatsiooniga, kinnitas NCA asedirektor Phil Gormley.

Operatsiooni eesmärk ei olnud Gormley sõnul mitte ainult juba lapsi väärkohelnud pedofiilide tabamine, vaid eelkõige lastest tehtud ebasündsaid pilte jagavate isikute kindlaks tegemine. «Osad neist, kes alustavad ebasündsatest fotodest internetis, liiguvad hiljem edasi laste ahistamise juurde,» selgitas Gormley avalduses.

660 arreteeritu hulgas oli 39 varem registreeritud seksuaalkurjategijat, ent suurem osa kinnipeetutest ei olnud varem võimudele rikkumistega silma jäänu.

NCA alustas tegevust möödunud oktoobris, seades eesmärgiks politsei tegevuse parema koordineerimise keerulistes valdkondades nagu organiseeritud kuritegevuse ja laste seksuaalse väärkohtlemisega seotud kuritegude uurimine.

Viimastel aastatel on Suurbritanniat tabanud mitmed vapustavad juhtumid, kui on selgunud, et nii mõnigi 1970ndatel ja 1980ndatel aastatel armastatud kuulsus on seotud laste seksuaalse väärkohtlemisega. Sel kuul mõisteti alaealiste tüdrukute väärkohtlemise eest vangi tuntud meelelahutaja Rolf Harris ning 2012. aastal paljastas politsei, et BBC saatejuht Jimmy Savile oli samuti pedofiil.

Paljastuste tuules on esile tõusnud mitmed isikud, kes julgevad lõpuks rääkida neile lapsepõlves osaks saanud väärkohtlemisest.

Möödunud nädalal alustas ka David Cameroni valitsus juurdlust, mille eesmärgiks on välja selgitada, kas mitmete 1980ndate aastate poliitikute kohta esitatud väidetel laste väärkohtlemisest on ka tõepõhi all. NCA kinnitas aga, et nende praegune uurimine ei tegele otseselt nö ajalooliste kuritegude, vaid hetkel tegutsevate potentsiaalselt ohtlike isikute vastu.

NCA ei täpsustanud, kui paljudele kinni peetutest on esitatud ka ametlik süüdistus, ning kinnitas, et uurimine jätkub. Juba esitatud süüdistused varieeruvad ebaseadusliku ebasündsa materjali omamisest raskete seksuaalkuritegudeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles