Savisaar: Juncker on väga hea valik Euroopa Komisjoni presidendiks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on Jean-Claude Juncker väga hea valik Euroopa Komisjoni presidendi kohale, kuna ta on tugeva Euroopa Liidu poolt ning esmakordselt sai ametisse europarlamendis enim kohti saanud erakonna kandidaat.

«Junckeri Euroopa Komisjoni presidendiks saamise suurim väärtus on demokraatia pretsedent. Kuigi eurovalimiste kampaania ajal oli Euronewsi presidendikandidaatide debattide kajastus mujal meedias, ka Eestis, pea olematu, on siiski fakt, et esimest korda oli suurimatel fraktsioonidel presidendikandidaadid üles seatud ning ametisse saabki parlamendis enim kohti saanud erakonna kandidaat. See on hea eeskuju nii Euroopale kui Eestile,» lausus Savisaar.

Savisaare sõnul on kõnekas ka euroskeptikute nupuvõttes Briti peaministri paaniline vastuseis Junckeri kandidatuurile. «Brittide lein on ses küsimuses Euroopale õnnistus,» märkis Savisaar.

Keskerakonna esimehe sõnul on tore, et Euroopa Komisjoni juhib väikeriigi poliitik. «Luxembourgi suurhertsogiriik on Eestist kordi väiksem nii territooriumilt kui rahvaarvult. Eestil on temaga kerge olla ühel lainel, kuigi meie oleme Euroopa vaeseimas viisikus, Luxembourg aga rikkaim Euroopa Liidu rahvas,» lausus ta.

Savisaar peab õigeks ka Junckeri seisukohta, et Euroopa Liit peaks enne edasist laienemist end vähemalt järgmised viis aastat sisemiselt tugevdama. Tema sõnul pole vahet, kas pidada Euroopa  Liidu edasisel laienemisel silmas endise Jugoslaavia maid, Albaaniat või Türgit, rääkimata Moldovast, Ukrainast ja Gruusiast.

«Muidugi pole Jean-Claude Juncker mingi imemees, nagu tema nimekaim Jean-Claude van Damme. Juncker on siiski vaid poliitik tavalise algustähega. Aga muidugi oleks võinud palju halvemini minna, alati võib,» lausus Savisaar.

Europarlament valis teisipäeval Jean-Claude Junckeri 422 häälefa Euroopa Komisjoni presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles