Šveitsis juveelipoodi sisse murdnud eestlane andis end politseile üles

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurjategija.
Kurjategija. Foto: SCANPIX

Juuli alguses Šveitsis Luzernis juveelipoodi sisse murdnud eestlane andis end kaks päeva pärast kuritegu ise politseile üles, kirjutab uudisteportaal bzbasel.ch.

35-aastlane eestlane murdis juuli alguses sisse Luzernis Kramgasse tänaval asuvasse kella- ja juveeliärisse, lõhkus vitriini ja varastas mitme tuhande euro väärtuses ehteid ja kelli.

Politseil ei olnud kuriteo uurimiseks mingeid konkreetseid juhtlõngu, kuid kaks päeva pärast sissemurdmist pöördus 35-aastane mees politseisse ja tunnistas oma teo ise üles.

Luzerni politsei pressiesindaja Urs Wiggeri sõnul on kogu tema 22-aastase politseis töötamise aja jooksul vaevalt pool tosinat korda juhtunud, et kurjategija vaid paar päeva pärast õnnestunud kuritegu end ise üles annab.

Kesk-Šveitsi psühholoogiainstituudi psühholoogi Daniela Imbachi sõnul võib ainult oletada, miks inimene pärast kordasaadetud kuritegu ise politseisse üles tunnistama tuleb. Tema sõnul võib kurjategijat sellisele lahendusele kallutada näiteks oht, et kuritegu avastatakse niikuinii ning aus ülestunnistus aitaks karistust kergendada.

Teise võimalusena nimetas ta olukorda, kus kurjategija sõbrad ja lähedased tema tegu heaks ei kiida ja kuriteo toimepanija annab ennast oma lähedaste mõjutusel üles.

Kolmanda võimalusena, mis sunnib kurjategijat ennast ise üles andma, nimetas Imbach olukorda, kui inimesel kasvab sooritatud kuritegu üle pea ja teda valdab meeleheide. Ka selline seisund võib kallutada inimest ennast üles andma, märkis Imbach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles