Ukraina lennukatastroofis sai surma 298 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina idaosas Hrabovo asula lähedal eile õhtul aset leidnud lennukatastroofis said surma kõik Malaisia reisilennuki pardal viibinud 298 inimest. Kiiev ja separatistid süüdistavad teineteist lennuki allatulistamises.

Foto: Postimees

Amsterdamist Malaisia pealinna Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysian Airlinesi Boeing 777-200ER pardal oli täpsustatud andmetel 298 inimest, neist vähemalt 173 olid Hollandi kodanikud. Ohvrite seas on ka Austraalia, Malaisia, Indoneesia, Ühendkuningriigi, Saksa, Belgia, Filipiinide ja Kanada kodanikke. Kõiki ohvreid pole praeguseks tuvastatud, kuid Eesti kodanikke teadaolevalt lennukis ei viibinud.

Ukraina siseministeeriumi sõnul tulistasid lennuki maa-õhk Buk-tüüpi raketiga alla separatistid. Viimased on oma süüd eitanud, väites, et neil puuduvad sellised õhutõrjesüsteemid ning lennuki tulistasid alla Ukraina relvajõud.

Boeing 777-200ER rusud Hrabovo lähistel.
Boeing 777-200ER rusud Hrabovo lähistel. Foto: SCANPIX

Sõltumatu kinnitus, miks lennuk alla kukkus, praegu puudub. USA luureallikate kinnitusel tulistati lennuk alla raketiga, kuid allikad ei täpsustanud, kes raketi tulistas.

Esmalt jõudsid sündmuspaigale piirkonda kontrollivad separatistid, kes väidetavalt on leidnud ka lennuki pardasalvestid. Separatistliku nn Donetski Vabariigi liider Andri Purgin teatas, et mustad kastid saadetakse uurimiseks ilmselt Moskvasse. Vaata esimesi sündmuspaigalt saadetud fotosid siit.

Esimesena jõudsid sündmuspaigale separatistid.
Esimesena jõudsid sündmuspaigale separatistid. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko nimetas toimunut terroriaktiks ning teatas uurimikskomisjoni loomisest, kuhu kutsuti ka Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni eksperdid ja rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad. Ukraina kriisi vahendava kontaktgrupi teatel lubasid separatistid tagada uurijate turvalisuse.

Esmalt avaldas teate lennuki allatulistamisest Vene uudisteagentuur Interfax. Neljapäeva õhtul kell 18:14 Moskva aja järgi (17:14 Eesti aja järgi) avaldas Interfax Ukraina allikatele viidates teate, mille kohaselt kukkus Malaisia reisilennuk alla Ukraina idaosas Donetski oblastis Šahtarski piirkonnas. Minut hiljem avaldatud teates märgiti samuti Ukraina allikatele viidates, et lennuk kadus radariekraanidelt.

Malaisyan Airlinesi jaoks oli veidi enam kui nelja kuu jooksul tegu juba teise nende reisilennukiga, mis alla kukkus. 8. märtsil jäi teel Kuala Lumpurist Pekingisse kadunuks sama tüüpi lennuk, mis kukkus alla Ukrainas. Arvatakse, et lennuk kukkus alla keset ookeani Austraaliast läänes, kuid otsingute käigus pole suudetud lennukit tänaseni leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles