BBC analüüs: Malaisia lennuk tulistati alla kõrgtehnoloogilise süsteemiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Boeing 777.
Malaysia Boeing 777. Foto: SCANPIX

Briti uudistekanaliga BBC rääkinud eksperdi hinnangul läheb kümne kilomeetri kõrgusel lendava lennuki allatulistamiseks vaja maa-õhk-tüüpi pikamaarakette, mida võidakse ka juhtida radarilt.

See muudab vähetõenäoliseks, et Malaisia reisilennuki allatulistamiseks võidi kasutada kaasaskantavat õhutõrjesüsteemi, mille löögiulatus on tunduvalt väiksem. Ainus teine muu võimalus nii kõrgel lendava lennuki allatulistamiseks olnuks selle tulistamine õhk-õhk-tüüpi rakette kandvalt hävitajalt.

Viimastel nädalatel on vene terroristid Ida-Ukrainas alla tulistanud mitu Ukraina sõjalennukit, meenutab sama BBC analüüs. Kiievi võimud on süüdistanud Venemaad mässuliste kõrgtasemelise tehnoloogiaga varustamises.

Ukraina siseministri nõuniku Anton Heraštšenko sõnul tulistati lennuk alla 10 kilomeetri kõrgusel enne Venemaa õhuruumi sisenemist.

Briti välisministeerium ütles BBC-le, et püüab võimalikult kiiresti saada infot sellest, mis toimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles