Ukraina: separatistid tunnistasid Vene luurele lennuki allatulistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuki rusud Hrabovo lähistel.
Lennuki rusud Hrabovo lähistel. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) avaldas helisalvestised, millel väidetavalt separatistid ja Vene luureohvitserid arutavad lennuki alla tulistamist.

«Me tulistasime just alla lennuki,» ütleb SBU poolt videokeskkonda Youtube üles riputatud salvestises väidetavalt separatistide komandör Igor Bezler Vene luureametnikule Vassili Geraninile.

SBU teatel lindistati salvestis 20 minutit pärast seda, kui Ida-Ukrainas kukkus alla Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud reisilennuk 295 inimesega pardal. Teadaolevalt hukkusid kõik pardal olnud inimesed. 

Teises helisalvestises, mida SBU-l õnnestus pealt kuulata, vestlevad omavahel väidetavalt kaks separatisti varjunimega Major ja Kreeklane. Väidetavalt lennuki allakukkumispaigas viibiv Major teatab Kreeklasele, et lennuki tulistasid alla kasakad.

Kui Major küsib Kreeklaselt, kas rusude hulgas on «midagi järgi relvast», vastab Major: «Absoluutselt mitte midagi. Tsiviilesemed, arstimid, rätikud, tualettpaber.» Seejärel uurib Kreeklane, kas sündmuspaigal on dokumente. «Jah, ühe Indoneesia tudengi omad,» märgib Major vastuseks.

Kolmandas salvestises arutab väidetavalt kasakate komandör Nikolai Kozitsin toimunut ühe separatistist võitlejaga. Viimane märgib, et tegemist on tsiviillennukiga ja allakukkumispaigas on hulgaliselt ka naiste ja laste surnukehi, lisades, et lennukil on Malaysia Airlinesi logo.

«Mida see Ukraina territooriumil tegi?» küsib mees. Talle vastab väidetavalt Kozitsin. «See tähendab, et kandis spioone. Nad **** poleks tohtinud lennata. Praegu käib sõda,» ütleb Kozitsin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles