Paet: traagilisest sündmusest sai kohe propagandasõja element

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Erik Prozes / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et kohe pärast 295 inimese hukkumise tulid nii ukrainlaste kui venemeelsete poolt esimesed süüdistused, kes Malaisia lennuki alla võis tulistada.

Paet ütles, et praegu on kõige olulisem aga see, et rahvusvahelised sõltumatud uurijad saaksid teha kindlaks, mis juhtus. ÜRO on selleks kokku kutsunud erakorralise komisjoni.

«Oluline on, et uurimine saaks läbiviidud ja süüdlased karistatud.» Samas tulid tema sõnul juba teated, et Ukraina esindajaid õnnetuspaika ei lastud ja et separatistid plaanivad lennuki musta kasti Moskvasse toimetada.

Seda ei ole veel teada, kes lennuki alla lasi. Paet ütleb siiski: «Juba see, kui keegi ei lase uurijaid ligi või kui tahetakse omavolisiselt midagi kuhugi kandma hakata, tekitab kahtlusi.»

Kui kaua uurimine aega võtab, on raske ennustada. See sõltub Paeti sõnul sellest, milliseid tõendeid leitakse õnnetuskohalt ning kas ja milliseid satelliitpilte saada on. Samuti, et uurijatel oleks tagatud igakülgne ligipääs.

Tema sõnul on kahjuks jälle läinud vaja ligi 300 inimese elusid, et Ukraina sündmuste teema oleks jälle täielikult päevakorral: «Selge on, et eilsel tragöödial on oma eellugu nii Ida-ukrainas kui Krimmis, kus vabalt on üle piiri veetud relvastust ja võitlejaid. Kahjuks on konflikt Ida-Ukrainas ja Ukraina süveräänsuse rikkumine nõudnud ohvreid hoopis teistest riikidest ja kontinendidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles