LENNUKATASTROOFI KRONOLOOGIA: ohvrite säilmed toodi Harkivisse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Members of a group of international experts inspect wreckage at the site where the downed Malaysia Airlines flight MH17 crashed, near the village of Hrabove (Grabovo) in Donetsk region, eastern Ukraine August 1, 2014. International experts started recovery work at the wreckage site of a downed Malaysian airliner in east Ukraine on Friday despite clashes nearby between government forces and pro-Russian rebels. REUTERS/Sergei Karpukhin (UKRAINE - Tags: TRANSPORT DISASTER)
Members of a group of international experts inspect wreckage at the site where the downed Malaysia Airlines flight MH17 crashed, near the village of Hrabove (Grabovo) in Donetsk region, eastern Ukraine August 1, 2014. International experts started recovery work at the wreckage site of a downed Malaysian airliner in east Ukraine on Friday despite clashes nearby between government forces and pro-Russian rebels. REUTERS/Sergei Karpukhin (UKRAINE - Tags: TRANSPORT DISASTER) Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

OLULISEMATE UUDISTE KOKKUVÕTE

Laupäeval õnnetuspaigale pääsenud rahvusvahelised eksperdid olid sunnitud vaenutegevuse tõttu lahkuma.

Reisilennuki hukupaigast leitud ohvrite säilmed toodi ööl vastu pühapäeva Harkivisse.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnul on reisilennuki allatulistamine sõjakuritegu.

VIIMASED UUDISED

PÜHAPÄEV 3. AUGUST

16:50 Malaisia reisilennuki allatulistamine 17. juulil oli sõjakuritegu, ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

10:44 Kiievi esitatud satelliitfotod 17. juunil Ida-Ukrainas toimunud ja 298 inimelu nõudnud lennukatastroofi kohta on ebausaldusväärsed, teatas Vene kaitseministeerium.

10:19 Ööl vastu tänast jõudis Harkivisse rong Ida-Ukraina lennukatastroofis hukkunute säilmetega, mis viidi Malõševi tehase territooriumile selleks spetsiaalselt ettevalmistatud paika. Edasi toimetatakse säilmed Hollandisse.

LAUPÄEV 2. AUGUST

15:55 Ida-Ukrainas Malaisia reisilennuki allakukkumiskohas töötanud Austraalia ja Hollandi eksperdid olid sunnitud tulistamise tõttu lahkuma.

REEDE 1. AUGUST

19:11 Rahvusvahelised eksperdid leidsid Ida-Ukrainas Malaysia Airlinesi lennu MH17 allakukkumiskohas veel inimsäilmeid.

Rahvusvahelised eksperdid katastroofipaigal.
Rahvusvahelised eksperdid katastroofipaigal. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

14:16 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas täna, et Malaisia lennuki allakukkumispaika Ukraina idaosas jõudis kohale üle 60 eksperdi, kes alustasid viivitamatult tööd.

NELJAPÄEV 31. JUULI

18:37 Ukraina presidendi Petro Porošenko pressiteenistuse teatel täitsid Ida-Ukrainas Malaisia lennuki allatulistamispaika külastanud uurijad oma missiooni edukalt.

17:11 Malaisia reisilennuki hukupaiga lähedal Ida-Ukrainas kärgatasid täna plahvatused.

15:44 Grupp OSCE vaatlejaid ning Austraalia ja Hollandi politseinikke jõudis MH17 lennu katastroofipaika. Ukraina valitsusväed peatasid selleks ajaks lahingtegevuse.

8:10 «See ei vasta tõele. […] Venemaa meedia saab esitada väljamõeldisi, kuid mujal neid ei usuta,» teatas Briti saadik ÜRO juures vastuseks Venemaa välisministeeriumi töötaja Twitteri-postitusele, mille kohaselt andis Venemaa lennukatastroofi uurijatele üle kogu info.

KOLMAPÄEV 30. JUULI

21:08 ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus koheselt lõpetama igasuguse vaenutegevuse Malaisia reisilennuki allakukkumiskohas Ida-Ukrainas, et võimaldada rahvusvahelistele uurijatele takistamatu pääsu sündmuspaika.

15:05 Vene separatistid on veeretanud eraldi takistusi selle ette, et rahvusvahelised eksperdid pääseksid Torezi lähedal Malaisia lennuki allakukkumispaiga ümbrusse, muuhulgas mineerinud ligipääsu, teatas täna Ukraina rahvusliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu pressiesindaja Andrõi Lõsenko.

13:25 Austraalia ja Hollandi eksperdid ei ole ikka veel jõudnud Ukrainas Donetski oblastis Malaisia reisilennuki huku paika.

TEISIPÄEV 29. JUULI

11:58 Juba kolmandat päeva ei saa hollandlastest ja austraallastest koosnev meeskond MH17 vrakile ligi, kuna piirkonnas toimub äge tulevahetus. OSCE esindaja Michael Bociurkiwi sõnul on see täiesti ülekohtune, et osa surnukehasid endiselt põldudel vedeleb.

ESMASPÄEV 28. JUULI

Separatistid jälgimas rahvusvaheliste vaatlejate konvoi teekonda.
Separatistid jälgimas rahvusvaheliste vaatlejate konvoi teekonda. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

18:09 «Me oleme tüdinud ja väsinud meid segavast tulevahetusest, kuigi me oleme kokku leppinud relvarahus,» ütles Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissiooni asejuht Alexander Hug pärast seda, kui katastroofipaika suundunud vaatlejad pidid tagasi pöörduma.

17:11 Ukraina armee võttis riigi idaosas oma kontrolli alla osa piirkonnast, kus 17. juulil tulistati alla Malaisia reisilennuk, teatasid venemeelsed mässulised täna.

15:16 Malaysia Airlinesi lennu MH17 allakukkumise põhjustas raketiplahvatusest laiali paiskunud šrapnell, kinnitas Ukraina julgeolekuametnik.

14:30 Malaysia Airlinesi lend MH17 allatulistamine on täiesti kindlalt sõjakuritegu, ütles täna endine ÜRO sõjakuritegude prokurör Carla Del Ponte.

11:37 Malaysia Airlines on viimased aastad kahjumiga võidelnud ning selle aasta topeltkatastroofid on rasket seisu veelgi võimendanud.

11:27 Malaysia Airlinesi lend MH17 allalaskmine võib liigituda sõjakuritööks, ütles täna ÜRO inimõiguste ülemvolinik Navi Pillay.

7:16 Hollandi peaministri Mark Rutte sõnul on rahvusvaheliste relvaüksuste saatmine Ida-Ukrainasse Malaysia Airlinesi lennuõnnetuspaika turvama ebarealistlik.

PÜHAPÄEV 27. JUULI

Meeleavaldus Kiievis.
Meeleavaldus Kiievis. Foto: SCANPIX

17:23 Täna kogunesid Kiievi kesklinna Ukrainas elavad välismaalased, kes nõudsid Malaisia reisilennukis hukkunuile õiglust ja Venemaa vastutusele võtmist Ukrainas korda saadetu eest. Teiste seas võis näha ka Eesti lippe. Vaata galeriid siit.

 

16:07 Malaisia teatas, et sõlmis Ukraina separatistidega kokkuleppe, mis lubab rahvusvahelised politseitöötajad õnnetuspaigale uurijaid kaitsma.

14:26 Ida-Ukrainas Malaisia reisilennuki õnnetuskoha lähedal asuvast Hrabove külast kilomeetri kauguselt kostis mürsutuld. Hollandi ja Malaisia eksperdid lükkasid turvalisuskaalutlustel katastroofipaiga uurimise edasi.

12:09 Ühendkuningriigi advokaadid on lennanud Ukrainasse, et valmistada raevunud perekondade nimel ette kohtuasi, kus süüdistatavaks on Vladimir Putin isiklikult.

09:45 Briti asepeaminister Nick Clegg ühines üleskutsetega võtta Venemaalt seoses Malaisia reisilennuki allatulistamise ja teiste Ukraina sündmustega õigus korraldada 2018. aastal jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalturniir.

09:33 Hollandi valitsus teatas et kohtueksperdid tuvastasid ühe Ukraina lennukatastroofis hukkunu isiku. Esimese asjana võeti ühendust tema perekonnaga. Hollandi eksperdid jätkavad tööd ohvrite tuvastamisel. 

LAUPÄEV 26. JUULI

14:31 Venemaa välisministeeriumi teatel on luureülemate vastu suunatud Euroopa Liidu uued sanktsioonid ohuks edasisele julgeolekukoostööle ja  võitlusele rahvusvahelise terrorismiga.

«Ripsmetušš Amsterdamist, põllult, kui täpsem olla, teate küll, mida ma mõtlen,» teatas kasutaja zolotosja, kes hiljem postituse kustutas.
«Ripsmetušš Amsterdamist, põllult, kui täpsem olla, teate küll, mida ma mõtlen,» teatas kasutaja zolotosja, kes hiljem postituse kustutas. Foto: Instagram

13:18 Ukrainas aset leidnud lennukatastroofi järel vedelevad hukkunud reisijate isiklikud asjad endiselt õnnetuspaigas ning esinenud on mitmeid juhtumeid, kus ilmneb, et kohalikud on käinud seal rüüstamas. Sotsiaalmeedias levis näiteks ühe noore neiu postitus, kus ta demonstreeris õnnetuspaigast pärinevat ripsmetušši.

11:20 Malaisia reisilennuki Boeing 777 allakukkumist Ida-Ukrainas on möödas juba üle nädala, ent mõnede reisijate surnukehad on senini õnnetuskohal, meenutas  Austraalia peaminister Tony Abbot.

REEDE 25. JUULI

23:52 Venemaa nimetas reedel USA süüdistusi Moskva osalusest Ukraina konfliktis alusetuks laimukampaaniaks ning pani Ühendriikidele vastutuse verevalamise eest.

17:01 Malaisia reisilennuki allakukkumiskohta Ida-Ukrainas suunduvad lisaks politseinikele ka Austraalia sõjaväelased, teatas Canberra täna, rõhutades, et tegemist on humanitaaroperatsiooniga.

15:51 Malaisia reisilennuki hukupaigast tehtud satellidifotod antakse president Petro Porošenko korraldusel üle Hollandi uurijatele ja rahvusvahelisele ekspertidele.

15:25 Ukraina eriolukordade ameti ja Hollandi politseimissiooni teatel takistavad relvastatud separatistid Ukraina lennukatastroofi uurimist.

Novaja Gazeta esikülg.
Novaja Gazeta esikülg. Foto: SCANPIX

12:44 Venemaa väljaanne Novaja Gazeta avaldas täna esiküljel provokatiivse vabanduse, mis oli hollandi keeles «Vergeef ons, Nederland».

NELJAPÄEV 24. JUULI

19:32 Ukraina idaosas alla tulistatud Malaisia reisilennuki katastroofi uurivad Hollandi eksperdid teatasid, et lennuandmeid salvestanud mustast kastist on andmed alla laaditud ning puuduvad tõendid või viiteid salvesti manipuleerimise kohta, vahendas uudisteagentuur BNS AFPd.

8:05 Ida-Ukraina Donetski separatistide üks juhte Aleksander Khodakovski olevat tunnistanud uudisteagentuurile Reuters, et nende käes oli lühiajaliselt BUK-õhutõrjesüsteem.

7:33 Hollandi Hilversumi linnapea Pieter Broertjes sõnul tuleks Venemaa presidendi Vladimir Putini tütar Maria Putina Hollandist välja saata.

KOLMAPÄEV 23. JUULI

22:30 Malaisia reisilennuki allatulistamist Ukraina kohal uurivate ekspertide hinnangul ei ole MH17 kokpiti häälesalvestiga manipuleeritud.

22:08 Briti lennuõnnetuste uurijad alustasid täna pardasalvestite info allalaadimist, mustade kastide salvestised võivad selgitada, mis lennuki huku põhjustas.

17:22 Hollandi sõjaväe transpordilennuk C-130 ja Austraalia relvajõudude C-7 tõid 40 ohvri säilmed Hollandi lõunaosas asuvasse Eindhoveni lennuväebaasi.

11:55 Video: Malaisia eksperdid ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad Hraboves katastroofipaigas.

11:14 Venemaa andis Euroopa Liidule üle teadaolevad andmed möödunud nädalal toimunud lennukatastroofi kohta, ütles Vene saadik ELi juures Vitali Tšizov.

10:25 Täna pärastlõunal peaksid Ukrainast Hollandisse saabuma esimesed Ida-Ukraina lennukatastroofi ohvrite surnukehad.

9:20 Malaisia esindajad andsid alla kukkunud reisilennuki pardasalvestid eile üle Hollandi ekspertidele, nende sisu analüüsitakse aga Inglismaal.

Alla kukkunud reisilennuki tiivaosa.
Alla kukkunud reisilennuki tiivaosa. Foto: SCANPIX
8:33 Mis vigastas Malaisia õnnetuslennuki tiiba? New York Times palus õnnetuslennuki fotosid uurida militaaranalüüsifirma IHS Jane eksperdil.

8:28 Holland on tänase päeva kuulutanud leinapäevaks ning ka Eesti välisministeerium heiskab Hollandi lipu leinalipuna.

7:42 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) teatel võis eile katastroofipaigas endiselt märgata ohvrite säilmeid. Vaata ka videot, kuidas eksperdid katastroofipaika külastasid.

7:21 Möödunud nädalal Ida-Ukrainas toimunud lennukatastroofi puhul on seni vastuseta kaks küsimust - kes ja miks raketi tulistas, ütles USA luureallikas.

TEISIPÄEV 22. JUULI

23:39 Holland kuulutas kolmapäeva üleriigiliseks leinapäevaks seoses 193 Hollandi kodaniku hukkumisega Malaysia Airlinesi katastroofiga Ida-Ukrainas.

18:01 Malaisia teatas täna, et hoiab kindlalt Ida-Ukraina kohal alla kukkunud lennu MH17 musti kaste ning annab need tulevikus üle rahvusvahelisele uurimisrühmale, mida hakkab juhtima Holland.

17:06 Euroopa Liidu välisministrid leppisid täna Brüsselis kokku piirangute laiendamises Venemaa suhtes.

15:49 Vene president Vladimir Putin lubas teha kõik, mis tema võimuses, et mõjutada Ukraina venemeelseid separatiste abistama lennukatastroofi uurijaid. 

15:27 Ukraina idaosas alla kukkunud Malaisia lennuki vraki tükke on lõigatud ja muudetud, teatasid OSCE vaatlejad

15:23 Hollandi lein on vaikne ja pragmaatiline. Amsterdamis elav ja töötav Joline Bakker põhjendab: «Hollandlased on enamasti väga ratsionaalsed. Nad on kurvad, aga lähevad oma eluga edasi.»

15:09 Esimesed Ukraina lennukatastroofi ohvrite surnukehad saadetakse Hollandisse kolmapäeval, ent nende tuvastamine võib võtta aega kuid, ütles Hollandi peaminister Mark Rutte.

13:15 Nelja päeva jooksul, mil Ida-Ukraina katastroofipaika ei lubatud Ukraina ega välisriikide eksperte, töötasid seal end tsiviilisikutena esitlenud Venemaa sõjalised eksperdid, ütles Ukraina presidendi administratsiooni juhi esimene asetäitja Gennadi Zubko.

11:48 Ukraina idaosas aset leidnud lennukatastroofi ohvrite surnukehi transportiv erirong jõudis täna kell 11:20 Harkivisse Balašovka jaama.

Külmutusvaguneid, kus surnukehi hoitakse, valvavad Ukraina korrakaitsjad.
Külmutusvaguneid, kus surnukehi hoitakse, valvavad Ukraina korrakaitsjad. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

11:42 See, millised järelmid saavad olema Malaysia Airlinesi lennuga MH17 juhtunud tragöödiale ja selle kaudu kogu Ukraina konfliktile, sõltub suuresti lääne avalikust arvamusest. Loe edasi Postimehe juhtkirja.

10:53 Galerii satelliidifotodest, millelt on näha Hrabove küla lähistel paiknev maa-ala kuhu kukkus Malaisia reisilennuk.

10:43 Malaisia reisilennuki allakukkumispaigas Ida-Ukrainas on rikutud ulatuslikult asitõendeid, ütles Austraalia peaminister Tony Abbott, nimetades toimuvat kinnimätsimiseks.

10:00 Austraalia peaminister Tony Abbott leiab, et Malaisia lennuki allakukkumispaiga turvamise peaksid võtma enda kätte katastroofis enim kannatanud riigid Malaisia, Holland ja Austraalia. Samas ei öelnud ta, kas Canberra on valmis saatma Ida-Ukrainasse oma vägesid või politseijõude, kes turvaksid hukupaika sõltumatute uurijate tarvis. Peaminister lisas, et valitsusjuhid alles arutavad võimalikke julgeolekukorraldusi.

08:20 Lennukoridore jälgiva lennunduslehekülje Flightradar andmetel kasutab lennufirma Malaysia Airlines nüüd üle Ida-Ukraina kulgenud lennukoridori asemel Süüria ja Türgi õhuruumi ning sealseid lennukoridore.

07:20 Ida-Ukraina separatistid andsid Donetskis Malaisia ekspertidele üle Ukrainas alla kukkunud Malaysia Airlinesi lennuki mustad kastid. Separatistid lubasid, et tagavad rahvusvaheliste uurijate turvalisuse ja lubavad neil katastroofipiirkonnas töötada. Lisatud galerii musta kasti üle andmisest.

ESMASPÄEV 21. JUULI

23:52 ÜRO Julgeolekunõukogu võttis vastu resolutsiooni, millega mõistab hukka Malaisia reisilennuki allatulistamise hukka ja nõudis viivitamatut ligipääsu õnnetuskohale Ukraina idaosas.

20:11 Malaisia peaminister Najib Razak teatas, et Ukraina venemeelsed separatistid on lubanud anda lennu MH17 mustad kastid üle Ukrainas viibivatele Malaisia uurijatele. 

20:04 Uudisteagentuur AP ajakirjanik teatas, et külmutusvagunitega rong, kuhu paigutati lennukatastroofi ohvrite surnukehad sõitis Torezist ära, rongi sihtkoht ei olnud reporterile teada.

19:30 Galerii: Täna viis Ukraina president Petro Porošenko mälestuskimbud Kiievis asuvate Hollandi ja Malaisia saatkondade ette. Endiselt viivad tuhanded leinajad lilli ka Amsterdami ja Kuala Lumpuri lennujaamadesse ning erinevais riikides paiknevate saatkondade ette.

Hollandi suursaadik Ukrainas ja Ukraina president avaldasid eile Kiievis austust katastroofi ohvitele.
Hollandi suursaadik Ukrainas ja Ukraina president avaldasid eile Kiievis austust katastroofi ohvitele. Foto: SCANPIX

19:00 Venemaal on satelliitfotod Ukraina õhutõrjepositsioonidest piirkonnas, kus eelmisel neljapäeval kukkus alla Malaisia reisilennuk, ütles Vene relvajõudude kindralstaabi operatiivpeavalitsuse ülem kindralleitnant Andrei Kartopolov kaitseministeeriumi briifingul.

18:30 Kõik Ukraina lennukatastroofi ohvrite surnukehad on pandud külmutusvagunitesse ning viiakse rongiga Ukraina idaossa Harkivisse ja sealt edasi Hollandisse, teatas asepeaminister Volodõmõr Groisman.

16:44 Galerii: rahvusvahelised vaatlejad uurisid katastroofipaika ja rongivagunitesse paigutatud surnukehi.

16:32 Venemaa andmetel lendas Malaisia reisilennuki läheduses enne allakukkumist Ukraiana sõjaväe lennuk Su-25,  ütles täna Vene relvajõudude kindralstaabi operatsioonide peavalitsuse ülem kindralleitnant Andrei Kartopolov.

15:58 Lennufirma Malaysia Airlines teatas täna, et maksab lennu MH17 ohvrite lähedastele esialgu hea tahte avaldusena majanduslike vajaduste leevendamiseks 5000 dollarit. 

15:51 Business Insideri teatel rääkis autoriteetne allikas, et Malaisia lennukit võisid Ukraina õhuruumis saata kaks Su-27 hävitajat ning mässulised võisid reisilennukit seetõttu sõjalise tähtsusega objektiks pidada, kirjutab Business Insider. 

14:09 Ukraina president Petro Porošenko andis julgeolekujõududele käsu peatada lahingtegevus 40 kilomeetri raadiuses lennukatastroofi paiga ümber. Samas kinnitas Ukraina julgeolekunõukogu esindaja, et lahingtegevusega Donetski südalinnas, Ukraina armee seotud ei ole.

14:06 Ida-Ukrainas allakukkunud lennukist loodusesse jäänud tõendid on välisminister Urmas Paeti sõnul juba hävinud. Paet külastas täna Hollandi saatkonda Tallinnas ning tegi Ukrainas lennukatastroofis hukkunud hollandlaste mälestuseks sissekande kaastundeavalduste raamatusse.

13:38 Ukrainasse saabus täna veel 31 rahvusvahelist eksperti, kes asuvad uurima Malaisia lennukiga juhtunud 298 inimese elu nõudnud katastroofi põhjuseid.

12:25 Hollandi spetsialistid jõudsid täna Malaisia lennuki allakukkumispaika ja said uurida mässuliste kontrolli all olevasse rongi paigutatud surnukehi, sündmuskohal levinud lehk andis alust spekulatsioonideks, et laipu ei hoitagi külmas.

12:01 Ukrainas alla kukkunud Malaisia lennukompanii Boeing 777 oli sõjategevuse ja terrorismi vastu kindlustatud.

Katastroofipaigas otsitakse endiselt surnukehi.
Katastroofipaigas otsitakse endiselt surnukehi. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

11:44 Ukraina päästjad on praeguseks leidnud 251 surnukeha ja 86 kehaosa ning nende hoidmiseks on Torezi toodud juba teine külmutusvagunitega rong, ent separatistid takistavad rongide jaamast lahkumist.

11:30 Venemaa president Vladimir Putin üritab pidurdada Malaisia lennuki arvatava allatulistamise rahvusvahelist uurimist, ütles Soome välispoliitikainstituudi programmijuht Mika Aaltola.

10:30 Malaysia Airlinesi lennukatastroofis lapsed kaotanud Hollandi vanemad kirjutasid avaliku kirja Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

08:57 Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa hoiatasid eile õhtul Vene presidenti Vladimir Putinit, et too seisab teisipäeval silmitsi edasiste sanktsioonidega, kui ei taga uurijatele täielikku juurdepääsu lennuõnnetuse piirkonnale Ukraina idaosas.

08:50 Pärast möödunud nädala neljapäeva Ida-Ukrainas Malaysia Airlinesi lennukiga Boeing777 aset leidnud katastroofi tekkisid meedias ja sotsiaalmeedias kohe mitmed vandenõuteooriad.

08:10 Venemaa uudisteagentuur Itar-Tass edastas, et Venemaa president Vladimir Putin nõuab Malaysia Airlinesi lennuki õnnetuskohale tugevamat julgeolekut ning rohkem eksperte.

07:49 Uudisteagentuuri Reuters andmetel võidi leida Malaysia Airlines lennuki Boeing 777 õnnetuspaigast Ida-Ukrainas üks lennuki mustadest kastidest.

07:06 Venemaa rahvusringhäälingu (VGTRK) ip-aadressilt muudeti kohe pärast Malaysia Airlines lennukiga juhtunud katastroofi sellest rääkinud wikipedia-artiklit ja veeretati seal süü Ukrainale.

PÜHAPÄEV 20. JUULI

23:10 Ukraina juhtkonnal on satelliidifotod, millel on näha koht, kust tulistati välja Malaisia reisilennukit tabanud rakett, ütles Ukraina president Petro Porošenko.

15:41 Ida-Ukraina venemeelsed separatistid teatasid, eleidsidt  seadmed, mis tunduvad olevat Malaisia reisilennuki MH17 mustad kastid, ning on valmis need rahvusvahelistele uurijatele üle andma.

14:40 USA riiklik transpordiohutusamet ja FBI saadavad oma esindajad Ida-Ukraina Donetski oblasti lennukatastroofi paika, ütles USA suursaadik Kiievis Geoffrey Pyatt.

13:37 Ida-Ukraina mässulised sundisid päästetöötajaid loovutama kõigi seni lennukatastroofi paigalt leitud 196 hukkunu säilmed ja laadivad neid külmutusvagunitesse, teatasid rahvusvahelised vaatlejad ja Ukraina võimud.

12:59 Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) hangitud helisalvestise, milles separatistid lennuki allatulistamisest kõnelevad, hindas USA luure autentseks.

12:50 Peaminister Taavi Rõivase sõnul kinnitab liitlastelt saadud info üheselt terroristide süüd Malaisia reisilennuki allatulistamisel ning Venemaa rolli nende aitamisel.

12:39 Välisminister Urmas Paet mõistis teravalt hukka separatistide tegevuse katastroofipaigal, öeldes, et piirkonna rüvetamine ja seal marodööritsemine on kuritegelik ja täiesti ebainimlik.

12:30 Ukraina võimud teatasid, et Ida-Ukraina venemeelsed mässulised on viinud neljapäevase lennukatastroofi paigast ära kõik surnukehad.

Sündmuskohal viibivad AP ajakirjanikud nägid, kuidas mässulised laadisid laupäeval laibakotte veoautodele ja toimetasid need minema. Pühapäeval ei näinud agentuuri ajakirjanikud õnnetuspaigal enam ühtki surnukeha ning päästetöötajad otsisid piirkonnast vaid kehaosi.

11:53 Lennuki õnnetuspaigalt on 298st surnukehast leitud 196, kinnitasid päästetöötajad.

Päästetöötajad kannavad rusude vahelt leitud surnukehasid.
Päästetöötajad kannavad rusude vahelt leitud surnukehasid. Foto: ITAR-TASS

10:07 Ida-Ukraina lennukatastroofi piirkonda uuriv grupp rahvusvahelisi vaatlejaid kinnitas, et pole võimalik öelda, kui palju surnukehasid on juba ära viidud, kes nad ära viis ja kuhu.

09:41 Briti peaminister David Cameron kinnitas Sunday Timesile, et Euroopa Liit peab oma põhimõtete eest seisma ja Venemaa tegevusele Ida-Ukrainas kogu oma mõjuvõimuga vastama.

LAUPÄEV 19. JUULI

20:44 Eesti on valmis saatma Ukrainasse ekspertide meeskonna, kes aitaks tuvastada neljapäeval Ukraina idaosas toimunud lennukatastroofi ohvreid.

15:57 Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin rõhutasid mõlemad sõltumatu uurimise vajadust Ida-Ukraina lennukatastroofi põhjuste selgitamiseks.

Telefonitsi suhelnud riigijuhid leidsid, et rahvusvaheline uurimine peab toimuma Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni juhtimisel.

12:57 Mitmed Vene telekanalid asusid vahetult pärast lennukatastroofi Ukraina keskvõimu süüdistama.

12:08 Ukraina valitsus süüdistas separatiste koostöös Venemaaga lennukatastroofi asitõendite hävitamises.

10:19 Melbourne'i aidsikonverentsile lennanud inimesi oli alla kukkunud MH17 lennul esialgu arvatud saja asemel kuus.

REEDE 18. JUULI

18:10 Esialgne USA luureraport kinnitab, et Malaysia Airlinesi lennuki tulistas alla venemeelsete separatistide rakett. Rünnak viidi ilmselt läbi SA-11 maa-õhk tüüpi raketisüsteemiga ehk Buk-süsteemiga.

17:22 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad jõudsid Malaisia reisilennuki allakukkumispaika Ukrainas. Umbes 30 OSCE töötajat toimetati katastroofipaika helikopteriga.

16:29 Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) avaldas täna uue salvestise, mille järgi said separatistid Buk-M õhutõrjekompleksi Venemaalt samal päeval, kui Ida-Ukrainas tulistati alla Malaisia reisilennuk.

16:09 Ukraina lennujuhid andsid eile Ida-Ukrainas alla kukkunud reisilennuki pilootidele käsu laskuda madalamale, teatas Malaysia Airlines.

15:52 Täpsustatud andmetel kasvas Hollandi kodanikest ohvrite arv 189ni, teatas Hollandi meedia.

15:44 Ajutist relvarahu eilse lennukatastroofi järel ei kehtestata, ütles «Donetski rahvavabariigi» nn peaminister Aleksandr Borodai.

15:41 Austraalias elav naine kaotas selle aasta märtsis kadunuks jäänud Malaysia Airlinesi lennul MH370 venna ja vennanaise ning Ida-Ukraina lennukatastroofis kasutütre.

14:44 President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks algatada ja läbi viia rahvusvaheline, objektiivne, kiire ja pädev uurimine. «Kõik katsed seda takistada, eksitada või aeglustada on lubamatud,» märkis Ilves.

Lilled ja mänguasjad ohvrite mälestuseks Hollandi saatkonna juures Moskvas.
Lilled ja mänguasjad ohvrite mälestuseks Hollandi saatkonna juures Moskvas. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP

14:27 Lennukatastroofi ohvreid leinatakse üle maailma. Vaata galeriid siit.

15:01 Lennuki allakukkumispaigas käinud Austraalia ajakirjaniku Demjin Doroshenko sõnul tundis ta lennukirusude juures «surmalõhna».

Ohvrite otsingud Hrabove asula lähistel.
Ohvrite otsingud Hrabove asula lähistel. Foto: SCANPIX

14:21 «Ma pole kuulnud Kiievilt viimastel kuudel tõeseid avaldusi,» märkis Vene välisminister Sergei Lavrov vastuseks Kiievi süüdistustele, et Malaisia reisilennuki allatulistamisega on seotud Venemaa.

13:43 Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul pidid kahjuks hukkuma sajad inimesed kümnetest riikidest, et maailm saaks veelkord kinnitust Vene-Ukraina konflikti ohtlikkusest kogu maailma julgeolekule.

13:42 «Ajal, mil kindlat infot on tulnud veel väga vähe, moodustub inimeste peas siiski juba pilt sellest, kes on süüdi. Ning seda arvamust on hiljem üpris raske muuta,» kirjutab Postimehe poliitika- ja majandusanalüütik Argo Ideon.

13:38 «Venemaa plaanid sõjaliseks eskalatsiooniks on hetkel arvatavasti külmutatud. Ukraina tõenäoselt saavutab idas nüüd selge ülekaalu. Ennustada võib, et Moskva peab oma Novorossija projekti peatama ja alustama uute avangutega mõnes teises piirkonnas. Viimases osas vaataksin hoolega Odessa ja Transnistria suunas,» ütles julgeolekuanalüütik Eerik-Niiles Kross Postimehele.

13:20 Lähiajaloost on teada mitmeid juhtumeid reisilennukite allatulistamise kohta. Loe valikut taolistest intsidentidest siit.

12:41 Venemaa pole seotud eile Ida-Ukrainas toimunud lennukatastroofiga, kinnitas Vene kaitseministeeriumi esindaja Aleksei Komarov.

12:39 Erukindral Ants Laaneots ütles intervjuus «Aktuaalsele kaamerale», et separatistidele anti kiiresti käsk üles otsida lennuki mustad kastid ja toimetada need üle Vene piiri ning nüüd teeb Kreml kõik, et juhtunu kinni mätsida või kui võimalik, siis ajada ukrainlaste kaela.

12:20 Kuidas reageerisid presidendid? Võrdle USA praeguse presidendi Barack Obama avaldust Ronald Reagani 1983. aasta pöördumisega, kui Nõukogude väed tulistasid Sahhalini saare lähistel alla Korean Air Linesi reisilennuki.

Valik Hollandi tänaseid väljaandeid. 298 hukkunu seas on vähemalt 173 Hollandi kodanikud.
Valik Hollandi tänaseid väljaandeid. 298 hukkunu seas on vähemalt 173 Hollandi kodanikud. Foto: VAN LONKHUIJSENA/AFP

12:19 «Terve riik on šokis,» ütles Hollandi suursaadik Eestis Jos Schellaars Postimehele, lisades, et eilne tragöödia oli Hollandi ajaloo suurim lennukatastroof.

12:12 Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ei välista Venemaa-suunalise kaubavahetuse täielikku peatamist.

12:07 «Praegu teadaoleva info põhjal on veel vara teha lõplikke järeldusi toimunu sisu ja vastutajate osas, kuid enam ei saa keegi öelda, et praegu toimuv puudutab otseselt vaid Ukrainat ja Venemaad, vaid sealne olukord kujutab endast selget julgeolekuohtu kogu Euroopale,» ütles kaitseminister Sven Mikser ministeeriumi pressiesindaja vahendusel Postimehele.

11:54 «Eile õudne tragöödia on muutnud meie elu. Venemaa läks liiga kaugele,» ütles Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk. «See on rahvusvaheline kuritegu, mille eest nad peaksid astuma rahvusvahelise tribunaliga Haagis.»

11:46 Hollandi kodanikest hukkunute arv tõusis 173ni, teatas kohalik meedia. Kokku sai surma 298 lennukis viibinud inimest.

Foto, millel väidetavalt toimetatakse Buk raketisüsteemi Ida-Ukrainast Venemaale.
Foto, millel väidetavalt toimetatakse Buk raketisüsteemi Ida-Ukrainast Venemaale. Foto: sprotyv.info

11:25 Raketisüsteem Buk, mida separatistid kasutasid Ida-Ukrainas eile lennuki allatulistamisel, toimetati Venemaale, teatas Ukraina siseministeeriumi nõunik Anton Heraštšenko.

10:50 Venemaa aktsiaturud alustasid lennukatastroofijärgset kauplemispäeva korraliku langusega.

10:41 Eile Ida-Ukrainas alla kukkunud reisilennuk ei mõjuta Estonian Airi lende ega piletihindu – lennuettevõte ei suuna ümber lennukoridore ning jätkuvad kõik plaanitud lennud, kaasa arvatud Kiievisse, ütles Estonian Airi juhatuse liige ja kommertsjuht Indrek Randveer Postimehele.

10:37 «MH17 oli su viimane ja lõplik lend koju,» jättis sotsiaalmeedia vahendusel hüvasti hollandlane Werner abikaasaga, kes hukkus eile Ukraina kohal allakukkunud lennukis.

10:01 Vene president Vladimir Putin peab Malaysia Airlinesi lennuki allakukkumise eest vastutavaks Ukrainat.

9:59 «Päris lõplikke andmeid meil veel ei ole, kuid praegu teadaolevatel andmetel lennuki pardal Eesti kodanikke ei olnud,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov Postimehele.

Malaisia reisilennuki rusud Hrabove asula lähistel.
Malaisia reisilennuki rusud Hrabove asula lähistel. Foto: Dzhavakhadze Zurab/ITAR-TASS

9:17 Ukraina separatistid lubavad tagada eilse lennukatastroofi põhjuseid selgitavatate uurijate turvalisuse, teatas Ukraina kriisi lahendav kontaktgrupp, kuhu kuuluvad Ukraina, Venemaa ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad.

9:04 Avaldame Reutersi videod Boeing 777 allakukkumispaigast. Videod sisaldavad häirivaid kaadreid!

8:47 Eile Ida-Ukrainas aset leidnud lennuõnnetus on sel aastal juba teine, mis on lennufirma Malaysia Airlines lennukiga toimunud. 8. märtsil jäi teel Kuala Lumpurist Pekingisse kadunuks sama tüüpi lennuk, mis kukkus alla Ukrainas. Arvatakse, et lennuk kukkus alla keset ookeani Austraaliast läänes, kuid otsingute käigus pole suudetud lennukit tänaseni leida.

8:26 Hollandi valitsus kuulutas tänase eile Ida-Ukrainas aset leidnud lennuõnnetuse tõttu leinapäevaks. Teadaolevalt vähemalt 154 ohvritest olid Hollandi kodanikud.

8:15 Lennukatastroofi uurimiseks tuleb teha Ukraina ja venemeelsete separatistide vahel rahu, teatas Valge Maja.

8:02 Täpsustatud andmetel oli lennuki pardal 298 reisijat, avaldati ka esimeste hukkunute isikud.

7:56 Välisminister Urmas Paet ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et traagilisest sündmusest sai kohe propagandasõja element.

Rahvusvahelise aidsiühingu president Chris Beyrer annab Melbourne's intervjuusid keskuse ees, kus pidi ülehomme algama rahvusvaheline aidsikonverents.
Rahvusvahelise aidsiühingu president Chris Beyrer annab Melbourne's intervjuusid keskuse ees, kus pidi ülehomme algama rahvusvaheline aidsikonverents. Foto: SCANPIX

7:11 Hukkunutest sadakond olid tuntud aidsiuurijaid, kes suundusid Austraaliasse ülemaailmsele aidsiteemalisele konverentsile.

01:21 Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) avaldas helisalvestised, millel väidetavalt arutavad separatistid ja Vene luureohvitserid Malaisia lennuki alla tulistamist.

00:30 Anonüümseks jääda soovinud USA luureallikad kinnitasid, et Malaisia lennuk tulistati alla.

Lilled ja küünlad Hollandi saatkonna ees Kiievis.
Lilled ja küünlad Hollandi saatkonna ees Kiievis. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

00:02 Kiievis asuva Hollandi saatkonna ette kogunesid kaastunnet avaldavad inimesed, kes tõid sinna lilli ja küünlaid.

NELJAPÄEV 17. JUULI

23:59 Ukraina riiklik julgeolekuülem Valentin Nalivaitšenko süüdistas Malaisia reisilennuki allatulistamisega seotuses Venemaa armee luureohvitsere ja nõudis, et nad saaksid oma «kuriteo eest karistatud», edastas uudisteagentuur Reuters.

23:36 Ühendkuningriik palus pärast Malaysia lennuki allakukkumist mässuliste käes olevas Ida-Ukrainas seoses Ukraina olukorraga kiiresti kokku kutsuda ÜRO julgeolekunõukogu.

23:06 Kuigi lennuõnnetuse põhjused vajavad veel väljaselgitamist, on Venemaa toetatud separatistid põhjustanud Ida-Ukrainas järjest ohtlikuma olukorra, teatas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Malaysia Airlinesi lennuki allakukkumise kohta tehtud pressiavalduses.

Lennufirmad väldivad Ukraina territooriumi.
Lennufirmad väldivad Ukraina territooriumi. Foto: Newsweek

22:16 Mitmed Euroopa lennufirmad teatasid traagilisest juhtumist ajendatuna, et suunavad oma lennukoridorid Ukrainast ja eelkõige selle rahutust idaosast eemale.

22:15 Ameerika Ühendriigid on valmis aitama uurida Ida-Ukrainas juhtunud Malaysian Airlinesi lennuõnnetust, lubas USA asepresident Joe Biden pärast katastroofi tehtud telefonikõnes Ukraina presidendile Petro Porošenkole.

21:44 Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas arutleb lennukatastroofi võimalik mõjude üle rahvusvahelisel areenil ja Ukrainas.

21:15 USA Föderaalne Lennundusamet (FAA) keelas juba aprillis Ühendriikide lennufirmadel ära üle Krimmi lendamise. Tõsi, toonase keelu põhjuseks polnud mitte niivõrd sõjalise tegevuse kartus, kuivõrd mured lennujuhtimise toimimise pärast, sest Venemaa ja Ukraina vahel oli muuseas ka vaidlus, kumb riik kontrollib Simferoopoli piirkonna õhuruumi.

21:12 Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb seoses Malaisia reisilennuki katastroofiga Ukraina õhuruumis alustada kohest sõltumatut uurimist.

21:11 Endine Eesti kaitseväe juhataja Ants Laaneots avaldas arvamust, et Malaisia lennukatastroofi taga on Venemaa.

20:50 Nn Luganski rahvavabariigi valitsuse sõnul tulistas Malaisia reisilennukit Ukraina hävitaja.

Kustutatud postitus nn Donetski Rahvavabariigi Twitteri kontolt, millel teatatakse Buk-tüüpi raketisüsteemi saamisest.
Kustutatud postitus nn Donetski Rahvavabariigi Twitteri kontolt, millel teatatakse Buk-tüüpi raketisüsteemi saamisest. Foto: twitter

20:42 Möödunud kuu lõpuks Ukraina sõjaväelt Buk-tüüpi rakettide röövimisega kelkinud «Donetski Rahvavabariigi» aktivistid on pärast 295 tsiviilisiku elu nõudnud Malaysiani lennukatastroofi hakanud kiirelt kustutama jälgi, mis võiksid viidata nende tegevusele.

20:35 Separatistliku nn Donetski Vabariigi liider Andri Purgin teatas, et Ida-Ukrainas alla kukkunud Malaisia reisilennuki mustad kastid saadetakse uurimiseks Moskvasse.

Väljavõte väidetavalt Igor Girkini kuuluvalt VKontakte kontolt, milles teatatakse lennuki allatulistamisest. Hiljem teade kustutati ning väideti, et konto ei kuulu Girkinile.
Väljavõte väidetavalt Igor Girkini kuuluvalt VKontakte kontolt, milles teatatakse lennuki allatulistamisest. Hiljem teade kustutati ning väideti, et konto ei kuulu Girkinile. Foto: vkontakte.ru

20:15 Vaid pisut enne seda, kui maailma uudistesse jõudis teade Malaysia Airlinesi Boeing 777 allakukkumisest, kelkis Ida-Ukrainas vene separatiste juhtiv Igor Girkin, kes kasutab ka nime Strelkov, vene sotsiaalmeediaportaalis VKontakte lennuki allatulistamisega.

20:04 Avaldasime esimesed lennuki allakukkumispaigas tehtud fotod, suitsevad rusud ei anna lootust, et keegi võiks olla ellu jäänud.

19:59 «Ma olen šokeeritud teadetest, et MH (Malaysian Airlinesi kood - toim) lennuk kukkus alla. Me alustame kohe uurimist,» teatas Twitteri vahendusel Malaysia peaminister Mohd Najib Tun Razak.

19:43 Malaisia kaitseminister Hishamuddin Husseini teatel puudub esialgu info sellest, et lennuk oleks alla tulistatud.

19:39 Briti uudistekanaliga BBC rääkinud eksperdi hinnangul läheb kümne kilomeetri kõrgusel lendava lennuki allatulistamiseks vaja maa-õhk-tüüpi pikamaarakette, mida võidakse ka juhtida radarilt.

19:37 Niinimetatud Donetski rahvavabariigi separatistide juhid eitasid reisilennuki allatulistamist.

Foto: Pm

18:24 Ukraina idaosas Hrabove asula lähedal kukkus alla Hollandist Malaisia pealinna Kuala Lumpurisse teel olnud reisilennuk, mille pardal oli 295 inimest. Ukraina süüdistab lennukatastroofis venemeelseid terroriste. Loole lisatud videos näeb õnnetuspaiga kohale kerkinud musta suitsusammast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles