Uuring: veerandil perearstide patsientidest on depressioon

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Tartu Ülikoolis värskelt kaitstud doktoritööst selgub, et veerand perearstide poole pöörduvatest patsientidest kannatab depressiooni all.

Perearstina töötava Kadri Suija arstiteaduskonnas kaitstud ning professorite Ruth Kalda ja Heidi-Ingrid Maaroosi juhendatud doktoritööst selgus, et 90 protsendil depressiooniga patsientidest oli vähemalt üks kaasuv haigus ning et nad on oluliselt kauem töövõimetuslehel kui depressioonita patsiendid, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Suija sõnul on oluliseks avastuseks seegi, et depressiooni kordumise risk oli väga suur, kuna 28 protsendil depressioon kordus ühe aasta jooksul.

Naistel esines depressiooni sagedamini kui meestel, lisaks iseloomustas patsiente pigem madal haridustase, töötuseprobleemid ja ka toetava keskkonna nõrkus.

Eesti depressiooni-uuring oli osa Euroopa Liidu rahastatud rahvusvahelisest projektist, kus lõid kaasa veel Inglismaa, Sloveenia, Holland, Hispaania, Portugal ning ka Tšiili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles