Politsei on leidnud poole aastaga 280 kilo narkootikume

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundmatute ainete tarbimisel võivad olla kurvad tagajärjed.
Tundmatute ainete tarbimisel võivad olla kurvad tagajärjed. Foto: SCANPIX

Politsei narkokuritegude uurimise üksused on registreerinud sel aastal üle Eesti 573 narkokuritegu, mida on 126 võrra enam kui mullu samal ajal, koos kuritegude arvuga on märgatavalt kasvanud ka konfiskeeritud narkootikumide kogus.

Enamik ehk 430 kriminaalmenetlust alustati paragrahvi alusel, mis käsitleb narkootilise aine suures koguses käitlemist. Veidi üle poole neist on registreeritud Tallinna linnas, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Keskkriminaalpolitsei narkoüksuse juhi Toomas Loho sõnul ei saa nendest arvudest õnneks järeldada, justkui oleks narkokurjategijate hulk Eestis hüppeliselt kasvanud. «Oma loomult on narkootikumide käitlemine varjatud kuritegevuse liik ning valdavalt puudub selles ahelas kannatanu, kes toimuvast politseid teavitaks. Praeguse menetluste arvu kasvu taga näen politseinike pühendunud ja tulemuslikku tööd,» märkis ta.

Märgatavalt on sel aastal kasvanud narkootikumi alaealisele edasiandmisega seotud uurimiste arv. Kui mullu poole aastaga tegid politseinikud kindlaks 23 sellist juhtumit, siis tänavu on neid juba 53.

Keskkriminaalpolitsei juhtivkriminaalametniku Risto Kasemäe sõnul on alaealistele narkootikumide müüjate tabamine kujunenud viimastel aastatel politsei selgeks prioriteediks. «Lapsele narkootikumi edasiandmine on äärmiselt küüniline tegevus. Sisuliselt tagatakse sellega kestlik kuritegelik turg, andes võimaluse uudishimulikel noortel valesid valikuid tehes otsida uusi elamusi või põgeneda reaalsusest,» lausus ta.

Selliste kurjategija tabamiseks loodi eelmisel aastal Põhja prefektuuri narkokuritegude talituses ka eraldi uurimisgrupp, kelle tööks on tabada inimesi, kes müüvad narkootikume alaealistele.

Koos kuritegude arvuga on tänavu oluliselt kasvanud ka konfiskeeritud narkootikumide kogus. Kui mullu konfiskeeris politsei aastaga ligi 134 kilogrammi narkootikume või nende valmistamiseks vajaminevaid lähteaineid, siis tänavu on see kogus juba poole aastaga üle kahe korra suurem ehk 284 kilogrammi.

Nii on politsei narkoüksused kuue kuuga kätte saanud ligi 49 kilogrammi amfetamiine, enam kui kaks kilogrammi kokaiini, ligi 112 kilogrammi GHBd ja selle analooge, pea 16 kilogrammi kanepit, 250 grammi fentanüüli, 11 grammi hallutsinogeene ja 1,4 kilogrammi kokapõõsa lehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles