Rõivas: liitlaste info kinnitab terroristide süüd lennuki allatulistamisel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivase sõnul kinnitab liitlastelt saadud info üheselt terroristide süüd Malaisia reisilennuki allatulistamisel ning Venemaa rolli nende aitamisel.

Rõivase sõnul viitavad kõik tõendid, et lennuki MH17 tulistasid alla terroristid raketisüsteemiga, mis oli nende käsutuses juba vähemalt nädala alguses. Tema kinnitusel on Eestil lisaks avalikule infole ka liitlastelt saadetud info, mis kinnitab üheselt terroristide süüd lennuki allatulistamisel ning Venemaa rolli nende aitamisel.

Rõivas ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel, et USA kinnitusel reageerisid nende süsteemid maa-õhk raketi valjatulistamisele vahetult enne lennuki kadumist Ukraina-vastaste jõudude kontrollitud alalt. «Mitmed muudki tõendid viitavad otseselt sellele, et lennuki allatulistajad olid Ukraina-vastased jõud ning et sama seltskond on viimastel päevadel tegelenud aktiivselt asitõendite hävitamisega,» lausus ta.

Peaministri hinnangul näitab traagiline juhtum oma kõige hirmsamal moel, milleni võib viia terroristide toetamine Venemaa poolt. «Me ei räägiks praegu ligi 300 inimese hukkumisest, kui Ukraina ei oleks juba mitme kuu jooksul kistud konflikti, mis on Venemaa poolt initsieeritud ja nii poliitiliselt kui ka materiaalselt toetatud,» ütles Rõivas.

Ta lisas, et Venemaa peab kohe lõpetama terroristide igasuguse sõjalise toetamise ja võimaldama Ukrainal saavutada täielik kontroll oma territooriumi ja piiri üle. Samuti tuleb tema sõnul nii ruttu kui võimalik Ukraina juhtimisel läbi viia rahvusvaheline sõltumatu uurimine.

«Sõltumatu uurimise ja asitõendite kogumise takistamine on lubamatu ning vaid kinnitab Ukraina vastaste süüd. Vähim, mis hukkunute lähedasi nende leinas aitab, on absoluutne sündmuskoha puutumatuse ja hukkunute väärikuse tagamine,» märkis Rõivas, kes kinnitas, et Eesti on omalt poolt valmis saatma Ukrainasse ekspertide meeskonna, kes aitaks ohvreid tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles