Paet lennuõnnetusest: juba on hilja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Ukrainas allakukkunud lennukist loodusesse jäänud tõendid on välisminister Urmas Paeti sõnul juba hävinud.

Nii et juba on hilja?

«Loodusest tõendite leidmise koha pealt küll [...] viimaste päevade vandaalitsemine ja marodööritsemine on need tõendid juba hävitanud.»

Nüüd tuleb Paeti sõnul võtta arvesse muud tõendid nagu raketisüsteemi liigutamine ja satelliidipildid.

Kaks asja on Paeti sõnul aga kindlad:

1) Tänaseks on kogunenud piisavalt fakte, mis näitavad: «Lennuk lasti alla Venemaa toetatud niinimetatud separatistide poolt. Ükskõik, kas see oli tahtlik või oli see eksitus.»

2) Venemaa-vastased sanktsioonid, milles Euroopa riigid kuude jooksul kokku on suutnud leppida, on liiga lahjad. Seetõttu ei ole sõjalistest sammudest Venemaa suunal isegi mõtet rääkida. 28 Euroopa riiki ei ole siiani Venemaa-vastast relvamüügiembargotki suutnud kehtestada, kuigi sellest on räägitud kuid.

Kuula videointervjuust (üleval), miks ei ole Paeti arvates «separatiste» olemas ja miks sõjalisi samme ei ole võimalik astuda.

Välisminister saab lennuõnnetuse piirkonnast kõige otsesemat infot OSCE kaudu Kiievist ja Viinist.

Paet: «Kohapeal Kiievis juba ootavad Hollandi, Malaisia ja teiste riikide eksperdid, et surnukehad tuvastada ja need anda üle nende lähedastele, et nad saaksid väärikalt maetud.»

See ongi tema sõnul praegu kõige tähtsam.

Homme kohtub Paet Euroopa välisministritega, et arutada järgmiste sanktsioonide kehtestamist Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles