Süüria valitsus: võit mässuliste üle on tänu Venemaale kindel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mässulised ramadanipaastu õhtueinet - iftari jagamas.
Süüria mässulised ramadanipaastu õhtueinet - iftari jagamas. Foto: SCANPIX

Damaskuse režiim usub, et võit mässuliste üle on tänu Moskva ja teiste liitlaste toetusele kindel, kirjutas Süüria välisminister Walid Muallem Vene ametivennale Sergei Lavrovile.

«Süüria vankumatu usk võitu on rajatud rahva vastupanule ning meie sõprade, eriti Venemaa toetusele,» sõnas Muallem kirjas, millega tähistati 70 aasta möödumist diplomaatiliste suhete sõlmimisest kahe riigi vahel.

«Süüria juhtkond ja rahvas on Venemaa positsioonile tänulikud,» kinnitas Muallem, kelle sõnul Moskva toetab terroristide valla päästetud maailmasõjaga simitsi seisvat Damaskust.

President Bashar al-Assad keeldub tunnistamast rahvaülestõusu ning süüdistab Süüria vägivallas välismaise toetusega terrorismi.

Inimõigusteorganisatsioon Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) andmeil on Süüria enam kui kolmeaastases kodusõjas hukkunud üle 170 000 inimese, neist kolmandik tsiviilisikud.

Hukkunute hulgas on 56 495 tsiviilisikut, neist 9092 lapsed. Valitsusvägede kaotused on 65 803 elu, samal ajal kui opositsiooni koondarv on 46 301. Lisaks on dokumenteeritud 2910 tuvastamata isiku surm.

Organisatsiooni sõnul on täpsete numbrite hankimine väga raske, kuivõrd mõlemad pooled üritavad oma hukkunute numbrit varjata. Lisaks on teadmata üle 30 000 vangivõetu asukohad.

ÜRO hinnangul vajab Süürias abi 10,8 miljonit inimest ehk umbes pool sõjaeelsest rahvastikust. Neist 4,7 miljonit elab raskesti ligipääsetavates piirkondades, mis on kas piiramisrõngas või otseselt lahingute keskel. 

2,5 miljonit inimest on Süüriast põgenenud naaberriikidesse, kust nii mõnedki püüavad pääseda edasi teistesse rahulikesse riikidesse. Ligi 7 miljonit inimest elavad sisepõgenikena kodumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles