Priit Toobal: meil on juba ammu triibulised nimekirjad

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on nemad juba viimased neli korda moodustanud valimisteks sellised üldnimekirjad, kus naissoost ja meessoost kandidaadid vahelduvad. Seda põhimõtet kavatsetakse jätkata ka järgmise aasta riigikogu valimistel.

«Vähemalt nimekirja esimene ots, esimesed 20 kindlasti,» täpsustas Toobal.

«Ringkonnanimekirjas on see mõnevõrra keerulisem, aga me jälgime seda, et oleks naisi meestega võrdselt ja nad oleks meestega võrdsetel positsioonidel,» selgitas ta.

Nimekirjadele sookvootide kehtestamist, nagu seda teevad sotsid, Keskerakond Toobali sõnul ei poolda. «Kui vaadata meie nimekirju, siis umbes 40 protsendi kanti ongi naisi olnud ilma mingi kvoodi kehtestamiseta,» lausus ta.

Kompensatsioonimandaatide toel on Toobali sõnul riigikogus alati palju naissoost Keskerakonna liikmeid olnud.

Eile saatis võrdõiguslikkuse volinik Mari-Liis Sepper välja pressiteate, kus kutsus erakondi üles naiste osakaalu ja positsiooni valimisnimekirjades suurendama. «Riigikogu liikmete seas on aastatel 1992-2014 meeste osakaal olnud 78-90 protsenti, naiste osakaal on jäänud vaid 10-22 protsendi vahemikku,» kirjutas ta.

Sepper lisas, et kõik riigikogu erakonnad on 2012. aastal kirjutanud alla koostöömemorandumile, milles poliitikud nägid naiste madala esindatuse probleemi lahendusena niinimetatud triibulisi nimekirju.

Priit Toobal arvas, et selline heal taval põhinev vorm sobib võrdse soolise esindatuse saavutamiseks paremini kui jäik seadus.   

«Mõned asjad võiks olla lihtsalt omavahel kokku lepitud. Ma tahaks väga näha seda, kuidas kõik erakonnad seda kokkulepet ka täidavad. Eriti tahaks seda IRLi puhul näha,» ütles Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles