Reformierakond: sookvootide kehtestamine pole lahendus

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kukk.
Martin Kukk. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul peab erakond õigeks tuua rohkem naisi poliitikasse, aga sookvootide mehaaniline kehtestamine ei ole nende arvates lahendus.

«Kvootidega kaasneks naiste hulgas ebavõrdne konkurentsiolukord, kus vähendatakse nende naiste edu, kes on kvootidega palju saavutanud,» ütles Kukk ja lisas, et nõnda suurendatakse nende võimalusi, kelle edukust on tarvis kvootide tõttu tõsta. «Reformierakonnas hinnatakse inimese teadmisi, töökust ja isikuomadusi ning ei ole õige kellegi eelistamine pelgalt sootunnuste alusel,» arvas Kukk.

Reformierakonna arvates on naiste osatähtsust poliitikas võimalik tõsta teistsuguste praktiliste sammudega, näiteks tuleb naisi julgustada poliitikas osalema. «Kindlasti pingutame, et järgmistel riigikogu valimistel tuleks nimekirjadesse rohkem naisi kandideerima,» ütles erakonna peasekretär. «Olen kindel, et naiste võime saada valimistel hääli pole kehvem meestest ning tänase seisuga kuulub Reformierakonda rohkem naisi kui mehi,» sõnas Kukk.

Peasekretär ütles, et eeskujuks võiks olla Taavi Rõivase juhitud valitsuskabinet, kuhu kuulub taasiseseisvunud Eestis proportsionaalselt läbi aega kõige enam naisministreid. «Samuti toetame Reformierakonnas naisteühenduse NaiRe tegevust, mille üheks põhikirjaliseks eesmärgiks on võimaldada naiste laiemat osalemist poliitikast,» lisas Kukk.

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi hinnangul on riigikogu koosseisud olnud läbi aastate sooliselt tasakaalust väljas. «Erakondadel on vaja üldvalimiste eel sugude võrdsuse põhimõttele tõsiselt tähelepanu pöörata. Riigikogus on naisi olnud meestest tunduvalt vähem, sest naistel on kehvem positsioon valimisnimekirjades,» ütles Sepper.

Sepperi arvates oleks kasulik, kui erakonnad võtaksid kasutusele nii-öelda «triibulised nimekirjad», mis tähendab, et nimekirjas on mehed ja naised vaheldumisi. Ta lisas, et kõik riigikogu erakonnad on 2012. aastal kirjutanud alla koostöömemorandumile, milles poliitikud nägid naiste madala esindatuse probleemi lahendusena triibulisi nimekirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles