Algatati haruldane «lapshõivamise» kriminaalmenetlus

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunud lapsed
Kadunud lapsed Foto: Erakogu

Ida prefektuur algatas täna kriminaalmenetluse paragrahvi järgi, mis käsitleb võõra lapse hõivamist - see on Eestis üpris haruldane.

Menetlust alustati naise suhtes, kelle juures eile öösel Kohtla-Järvel kaduma läinud kaks väikest last ööbisid.

Kuue aasta jooksul on selle paragrahvi järgi süüdi mõistetud kaks alaealist neidu. Nad olid kaks aastat varem lühiajaliselt hõivanud võõra vankris magava lapse.

Hõivajaid karistati tingimisi üheaastase vangistusega.

Võõra lapse hõivamist puudutav karistusseadustiku paragrahv näeb ette karistuse noorema kui 14-aastase võõra lapse salajase või avaliku äraviimise eest isiku juurest, kelle hoole all laps seaduslikul alusel viibis. Selle teo eest süüdi mõistmisel võib määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Justiitsministeeriumi andmetel on 2009. aastast alustatud selle paragrahvi järgi kaheksa inimese suhtes kriminaalmenetlust.

Eelmisel ja 2010. aastal registreeriti kaks sellist juhtu. Ülejäänud aastatel üks:

Registreeritud kuriteod, mis näitavad kuriteokahtlust. Allikas: justiitsministeerium
Registreeritud kuriteod, mis näitavad kuriteokahtlust. Allikas: justiitsministeerium Foto: Justiitsministeerium

Kuna uurimise käigus võib ilmneda, et kuriteoga siiski tegu polnud, siis nii selguski 2010. ja 2011. aasta juhtumite puhul.

2012. ja 2013. aastal registreeritud juhtumid on aga ikka veel uurimises, teatas justiitsiministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles