London algatab Litvinenko surma asjus avaliku juurdluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto haiglavoodis lebavast Aleksandr Litvinenkost.
Foto haiglavoodis lebavast Aleksandr Litvinenkost. Foto: SCANPIX

Briti siseminister Theresa May teatas teisipäeval 2006. aastal Londonis polooniumiga mürgitatud Aleksandr Litvinenko surma asjaolude selgitamiseks avaliku juurdluse algatamisest.

Valitsuse otsus tähendab, et Litvinenko surma ametlik uurimine lubab selgitada Vene võimude võimalikku seotust tema surmaga.

Briti peaministri David Cameroni esindaja sõnul pole otsuselt mingit seost rahvusvahelise survega, mille alla Venemaa on sattunud pärast reisilennuki allatulistamist Ida-Ukrainas.

Seni olid valitsus ja May isiklikult uurimise vastu, väites, et tuleb ära oodata kohtuarsti uurimise tulemusi, ning hinnates sellist juurdlust piisavaks.

Ent selle aasta veebruaris saavutas Litvinenko lesk Marina oma apellatsiooniga Briti kõrgeimas kohtus võidu ning kohus otsustas, et siseminister peab oma otsuse üle vaatama.

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) endine töötaja Litvinenko suri 2006. aasta novembris Londonis radioaktiivse poloonium-210-ga mürgitamise tagajärjel.

Briti politsei soovib Litvinenko surmaga seoses vahistada kahte Vene kodanikku - Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni, keda aga Moskva on keeldunud välja andmast.

Lugovoi ütles Interfaxile, et keeldub uurimises osalemast ning nimetas seda poliitiliselt motiveerituks, «küüniliseks» ja «valelikuks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles