USA: Mistralide tarnimine Venemaale on täiesti kohatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopterikandja Mistral Lõuna-Prantsusmaal Touloni lahel.
Kopterikandja Mistral Lõuna-Prantsusmaal Touloni lahel. Foto: SCANPIX

Prantsuse kopterikandjate Mistral tarnimine Venemaale on täiesti kohatu, arvestades Lääne muresid Moskva rolli üle Ukraina kriisis, ütles USA teisipäeval.

«Me ei arva, et keegi peaks praegu Venemaad relvadega varustama,» ütles välisministeeriumi kõneisiku asetäitja Marie Harf ajakirjanikele, lisades, et USA ametnikud on väljendanud oma muret tehingu üle ka Prantsuse välisministrile Laurent Fabiusile.

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid teisipäevasel kohtumisel, et EL Liit kehtestab uued sanktsioonid Vene ametiisikute vastu, keda peetakse vastutavaks Venemaa tegevuse eest Ukrainas.

Välisministrid pöördusid ühtlasi Euroopa Komisjoni poole ettepanekuga valmistada juhul, kui Venemaa ei lõpeta Ukraina destabiliseerimist, ette jõulisemad majandussanktsioonid, mis võtaksid muu hulgas sihikule relva-, energia- ja rahandussektori, lisas Timmermans.

Välisministrid langetasid otsuse pärast eelmise nädala lennukatastroofi Ida-Ukrainas, milles hukkus 298 inimest ja milles süüdistatakse piirkonna venemeelseid mässulisi.

Prantsuse president François Hollande kaitses esmaspäeva õhtul plaani müüa Venemaale kaks kopterikandjat Mistral.

Hollande ütles ajakirjanikele, et Prantsuse sõjalaevad ei langeks uute sanktsioonide alla, kuna leping sõlmiti 2011. aastal. Lisaks on Prantsuse võimud öelnud, et laev tarnitakse Venemaale ilma relvastuseta.

Hollande ütles esmaspäeva õhtul, et esimene sõjalaev on peaaegu valmis ja lisas: «Venelased on maksnud. Kui Prantsusmaa lepingu tühistaks, peaksime tagasi maksma 1,1 miljardit eurot.»

Hollande lisas, et otsus teiste sõjalaevade müügi kohta vastavalt lepingule «sõltub Venemaa hoiakutest».

Vastates küsimusele, mida Washington arvab Prantsusmaa otsusest kopterikandjad siiski Venemaale tarnida, ütles Harf ajakirjanikele, et USA ametnikud on selgelt seisukohal, et «see on täiesti kohatu. Ja me oleme neile [prantslastele] seda öelnud, et nad ei tohiks seda teha».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles