USA luureallikas: Malaysia Airlinesi lennukit võidi tulistada eksituse tõttu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BUK-õhutõrjesüsteem
BUK-õhutõrjesüsteem Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal Ida-Ukrainas toimunud lennukatastroofi puhul on seni vastuseta kaks küsimust - kes ja miks raketi tulistas, ütles USA luureallikas uudisteagentuurile Reuters.

Allika selgituse kohaselt ei tulnud tulistajad keerulise raketisüsteemiga toime ning lennukit võidi tulistada eksituse tõttu.

Ta meenutas, et selliseid tsiviillennukite tulistamisjuhtumeid on varem ette tulnud nii USAs kui endises Nõukogude Liidus. «Me oleme kõik näinud minevikus tehtud vigu,» ütles ametnik AFP vahendusel.

Luureallika sõnul on kindel fakt, et tulistamiseks kasutati BUK-õhutõrjesüsteemi, mis paiknes Ida-Ukrainas separatistide kontrolli all oleval alal. Ta lisas, et USA luurel on selle kohta satelliitfotod ning teisi luureandmeid.

«Kaks asja ei ole teada. Me ei tea, kes raketisüsteemi kasutas. Me ei tea ta nime, auastet ega rahvust. Me ei tea ka miks raketisüsteemi kasutati,» lausus allikas.

USA luureallika andmetel ei ole tõendeid selle kohta, et BUK-õhutõrjesüsteemi kasutamise juures oleks olnud Venemaa sõjaväelasi. Samas ei ole kahtlust, et Ida-Ukrainas on Venemaalt pärit isikuid, kes kuuluvad poolmilitaarsetesse grupeeringutesse.

Allikas lisas, et USA luure märkas BUK-õhutõrjesüsteemi viimist Venemaalt Ida-Ukrainasse mõni aeg enne lennukatastroofi.

Varem sõnas üks teine USA luureallikas väljaandele Wall Street Journal, et Venemaa tõenäoliselt andis separatistidele õhutõrjesüstemi paar päeva enne katastroofi.

Reutersi allika andmetel on selge, et Vene väed on koolitanud separatiste Venemaal Rostovis. Seal õpetati neid kasutama ka õhukaitsesüsteeme. Samas ei ole andmeid, et separatistid said BUK-õhutõrjesüsteemi kasutamise koolituse.

USA luureallika sõnul levitab Venemaa juhtunu kohta desinformatsiooni ning selle tõttu tuli USA-l neil info avalikkuse ette tuua. Luureametnike sõnul ei saa tõsiselt võtta Venemaa väiteid, et reisilennuki tulistasid alla Ukraina väed, sest viimastel polnud selles piirkonnas nii võimsaid õhutõrjerakette.

Venemaa on seadnud USA väited kahtluse alla ning Kreml nõudis USA-lt nende kohta tõendusmaterjali.

Malaysia Airlinesi lend MH17 kukkus Ida-Ukrainas alla 17. juulil. Hukkusid kõik pardal olnud 298 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles