Leedu ja Eesti miinijahtijad leidsid Naissaare juurest miine

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinitõrjeoperatsioon Soome lahel.
Miinitõrjeoperatsioon Soome lahel. Foto: Toomas Huik

Eesti vetes läbiviidaval NATO 1. miinitõrjeeskaadri miinitõrjeoperatsioonil leidsid Naissaare ümbrusest esimesed lõhkekehad Eesti ja Leedu miinijahtijad Admiral Cowan ning Kursis, teatas kaitseväe peastaap.

Mereväe staabiülema kaptenleitnant Jüri Saska sõnul ei kujuta Naissaare juurest leitud miinid tänapäeval enam otsest ohtu Soome lahel toimuvale laevaliiklusele, kuid miinide leiukohad näitavad selgelt, et olulistele laevateedele on ajaloos alati miine paigaldatud.

«Oht, et vastane meie vetesse konflikti korral lõhkekehi veeskab ei ole kuhugi kadunud ning mereväe jaoks on tähtis, et nii meie kui ka liitlaste meremehed tunneksid siinseid laevateid ning oskaksid neis opereerida,» märkis Saska.

Leedu laeva tuvastatud Saksa päritolu Teise maailmasõja esimesel poole kasutusel olnud põhjamiin leiti Naissaarest loodes.

RMH-tüüpi põhjamiin aktiveerub üldjuhul kasutades «akustilist sensorit», mis mõõdab laeva tekitatud müra vees.

Adimral Cowani leitud Venemaa päritolu põhjamiin leiti Naissaare lõunatipust läänes.

Peamiselt 1940-ndatel aastatel kasutusel olnud lõhkekeha veesati enamasti lennukitelt ning see kasutab «magnetilist sensorit», mõõtes muutusi maakera magnetväljas laeva liikumisel.

Käimasolev miinitõrjeoperatsioon on esimene sellemahuline ettevõtmine Eesti vetes sel aastal, mille põhieesmärgiks on Eesti laevateede ja merealade puhastamine ajaloolistest lõhkekehadest ja seeläbi ohutu mereliikluse tagamine kõigile mereteedel liikuvatele alustele.

Samuti kaardistatakse operatsiooni käigus leitud veealused kontaktid, mis omakorda toetab edasiste õppuste ja operatsioonide planeerimist ning läbiviimist.

Miinitõrjeoperatsioon kestab kuni 29. juulini.

NATO miinitõrjeeskaader on üks osa alliansi julgeolekumeetmetest, mille Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas rakendada, et suurendada NATO kohalolu Ida-Euroopas.

Lisaks Eesti miinijahtijale Admiral Cowan kuuluvad hetkel eskaadrisse veel Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe, Leedu miinijahtija Kursis ning Taani mehitamata alustega varustatud fregatt Thetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles